Današnja sjednica
66

Potvrđeno novo rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, predsjedavajući Muradif Kanlić iz SBB-a

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Novoformirana parlamentarna većina u Skupštini BPK Goražde na sjednici kojom je predsjedavao Rasim Mujagić (NPI) najstariji poslanik u kantonalnom parlamentu izabrala je novo rukovodstvo Skupštine.
Za predsjedavajućeg je izabran Muradif Kanlić (SBB), iz reda bošnjačkog naroda dok su za dopredsjedavajuća kantonalnog parlamenta birane Branka Cvijetić (Novi početak) iz reda srpskog naroda i Berina Fejzić (BNS) iz reda hrvatskog naroda koja nije prisustvovala sjednici.

Izboru novog rukovodstva Skupštine BPK Goražde, koji se dogodio na ovoj sjednici, prethodio je prekid konstituirajuće sjednice Skupštine što je učinila predsjedavajuća iz prethodnog saziva Aida Sirbubalo (DF) zbog nedostatka kvoruma za konstituirajuću sjednicu.

Na sjednici Skupštine Goražde kojom je predsjedavao Kanlić usvojen je prijedlog o uspostavljanju Kolegija Skupštine BPK Goražde, a potom utvrđen i rok za dostavljanje kandidatskih listi za Dom naroda P FBIH sutra do 16 sati.

Kako saznajemo, na vanrednoj sjednici koja će biti sutra u 10 sati novi predsjedavajući Muradif Kanlić za mandatara Vlade BPK Goražde predložit će Edina Ćulova kojeg predlaže stranka Novi početak.

Ćulov je rođen u Goraždu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu univerziteta u Sarajevo, dok je zvanje magistra javne uprave stekao na studiju u SAD-u.

Nezvanično, on bi već u petak skupštini trebao predložiti i sastav nove vlade. Imena svih ministara buduće kantonalne vlade već su poznata izuzev ministra finansija. Stranka Novi početak predlaže i ministricu obrazovanja Adisu Alikadić-Herić, Senad Čeljo (SBIH) je ministar zdravstva, izbjeglih i raseljenih lica i socijalne politike, Avdo Mirvić (BHD) ministar za boračka pitanja, Nusret Hubjer (SDP) ministar unutrašnjih poslova, Midhat Hadžiomerović (NPI) ministar privrede, Nataša Danojlić (NIP) ministrica pravde, Bojan Krunić(NGL) ministar urbanizma.

Parlamentarnu većinu u ovom trenutku čini osam stranaka (NIP, NP, SBIH, SDP, NPI, NGL, BHD i SBB) i 14 zastupnika.