{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđeno: BiH će i od 1. jula nesmetano koristiti luku Ploče

F
18.6.2013. u 16:11
2
30
Potvrđeno: BiH će i od 1. jula nesmetano koristiti luku Ploče
2
Potvrđeno: BiH će i od 1. jula nesmetano koristiti luku Ploče
Luka Ploče
Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne poslove Amer Kapetanović potvrdio je danas za FENA-u da su u Službenom glasniku Evropske unije danas objavljene tri odluke o derogaciji pravne stečevine EU koje omogućavaju BiH da nesmetano koristi luku Ploče i nakon 1. jula 2013. godine.
Ovim je omogućeno i da BiH pristupi potpisivanju Interpretativne izjave kojom se osigurava nesmetan prolaz kroz Neum za robu iz Republike Hrvatske.

Nakon jednogodišnjih pregovora i vrlo jasne pregovaračke pozicije BiH, EU je odlučila učiniti ustupak bez presedana i izmijeniti svoju pravnu regulativu da bi BiH omogućila neometano korištenje ove za BiH strateške pomorske luke.

"Ovo je i svojevrsni signal dobre volje koji Brisel danas šalje BiH u očekivanju da uskoro bude potpisana i Interpretativna izjava kojom se, na osnovu navedenih odluka, BiH za Hrvatsku/EU omogućava nesmetan prolaz kroz Neum, a sve u duhu bilateralnog sporazuma iz 1998. godine, te još dva sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom prometu da bi na najmanju mjeru bile svedene negativne implikacije skorog punopravnog članstva Hrvatske u EU", kazao je Kapetanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: