BiH
15

Potvrđeni rezultati izbora u SDP BiH: Nikšić pobjedio sa 12.883 glasa

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potvrđeni su rezultati izbora za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH prema kojima je Nermin Nikšić pobijedio u predsjedničkoj utrci dobivši ukupno 12.883, odnosno 64 posto glasova članica i članova SDP BiH.

Prošle nedjelje članovi jedne od najvećih političkih stranaka u BiH birali su predsjednika stranke, a već prema preliminarnim rezultatima koji su objavljeni isti dan bilo je jasno kako će novi predsjednik SDP BiH biti nekadašnji predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Iste večeri na konferenciji za medije saopćeno je kako drugog kruga glasanja neće biti s obzirom da je Nikšić dobio više od 50 posto podrške članstva.

Centralna izborna komsija SDP BiH potvrdila je rezultate glasanja prema kojima je 64 posto glasova (12.883) dobio Nermin Nikšić.

Iza Nikšića nalazi se Jasmin Imamović za kojeg je glasalo 4.817 članova (24 posto) SDP BiH.

Trećeplasirani je Miro Lazović koji je dobio 1.272 glasova (šest posto), a iza njega nalaze se i Emir Đikić za kojeg je glasalo 630 članova (tri posto), te Svetozar Pudarić koji je dobio 442 glasa (dva posto).

Od osamnaest kantonalnih/regionalnih odbora SDP BiH Nikšić je prema potvrđenim rezultatima dobio najveći broj glasova u njih sedamnaest. Slično je i sa općinskim organizacijama SDP BiH od kojih je 80 posto dalo podršku Nerminu Nikšiću.

Zanimljiv je podatak da je Nikšić uspio dobiti i najveći broj glasova u Tuzlanskom kantona (2681) dok je aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović osvojio 1629 glasova.

Iza Imamovića u Tuzlanskom kantonu nalazi se Miro Lazović sa 297 osvojenih glasova, Emir Đikić (140 glasova) i Svetozar Pudarić (50 glasova).

U Kantonu Sarajevu Nikšić je dobio 1355 glasova, a iza njega nalazi se Miro Lazović sa 326 osvojena glasa.

Jasmin Imamović je u Kantonu Sarajevo dobio 230 glasova, dok je za Emira Đikića glasalo 158 članova, a za Svetozara Pudarića 42 člana.

Prema potvrđenim rezultatima Nikšić je i u 23 organizacije koje se nalaze u enitetu Republika Srpska također uzeo većinu, a najveći broj glasova dobio je u Zvorniku i Doboju.

Kako je ranije saopćeno iz SDP BiH unutarstranački izbori održani su u 94 organizacije, a na glasanje je izašloukupno 20.195 članova SDP BiH, odnosno 75,5 posto članstva.

Novi mandat Nermina Nikšića počinje od 6. redovnog Kongresa SDP BiH koji je zakazan za 3. oktobar u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Na Kongresu će biti izabrani i novi članovi Glavnog odbora kao i usvojen novi Statut i Program stranku.