Apelaciono vijeće Suda BiH
0

Potvrđena prvostepena presuda Mladenu Blagojeviću

SRNA
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladen Blagojević 6. novembra 2008. godine proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora od sedam godina.

U saopštenju iz Suda BiH napominje se da je vijeće Apelacionog odjeljenja razmotrilo i odbilo žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženog Blagojevića.

Istom presudom, Blagojević je oslobođen dijela optužbi, dok su optuženi Zdravko Božić, Zoran Živanović i Željko Zarić oslobođeni svih optužbi da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavio tužilac Tužilaštva BiH i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o kazni. 

Tužilaštvo BiH predložilo je da se djelimično ukine prvostepena presuda u vezi sa onim dijelovima presude koji se pominju u žalbi, te da se odredi održavanje glavnog pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja da bi se otklonila kršenja odredaba krivičnog postupka, da se ponovo izvedu dokazi na osnovu kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, te da se na osnovu toga optuženi oglase krivim za sva krivična djela navedena u izmijenjenoj optužnici. 

Blagojevićevi branioci uložili su žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Nakon održane sjednice i razmatranja prvostepene presude u granicama žalbenih navoda kojima se ona osporava, Apelaciono vijeće utvrdilo je da je sudsko  vijeće pravilno ocijenilo izvedene dokaze i utvrdilo krivičnu odgovornost optuženog Blagojevića, te ga osudilo na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.
 Nasuprot tome, prvostepeno vijeće je optužene Božića, Živanovića i Zarića oslobodilo za sve krivično-pravne radnje koje su im izmijenjenom optužnicom stavljene na teret, ispravno zaključujući da tužilaštvo kroz predstavljene dokaze nije uspjelo van razumne sumnje dokazati krivičnu odgovornost ove trojice optuženih.

Za Apelaciono vijeće je nesporno da su se predmetni zločini desili, međutim da bi optuženi snosili odgovornost za činjenje tih zločina, Tužilaštvo je to moralo dokazati izvan svake razumne sumnje, što nije učinilo.