{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drugostepena presuda u predmetu Zoran Đerić i drugi

F
5.3.2010. u 16:26
0
0
Drugostepena presuda u predmetu Zoran Đerić i drugi
0
Drugostepena presuda u predmetu Zoran Đerić i drugi
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja na kojoj su razmotrene žalbe Tužilaštva BiH, branilaca optuženog Mire Jurišića, optuženog Mladena Ivanića i njegovog branioca, donio drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda od 24. juna 2008. godine djelomično potvrđuje, preinačava i ukida.
Vijeće apelacionog odjeljenja odbilo je žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo prvostepenu presudu u dijelu u kojem se optužba odbija u odnosu na optužene Zorana Đerića, Pericu Bundala, Rodoljuba Trkulju i Stojka Blagojevića - za krivično djelo zločinačko udruženje iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Prvostepena presuda potvrđena je i u dijelu u kojem se oslobađaju od optužbe optuženi Mladen Ivanić - za krivično djelo zločinačko udruženje; optuženi Mladen Ivanić, Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević - za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u podstrekavanju; optuženi Mladen Ivanić i Perica Bundalo - za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, kao i optuženi Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović - za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Apelaciono vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe branilaca optuženog Mire Jurišića, uvažilo žalbu Tužilaštva BiH, te prvostepenu presudu preinačilo u dijelu odluke o kazni tako da je optuženom Miri Jurišiću - za krivično djelo šumska krađa, za koje je oglašen krivim, utvrdilo kaznu zatvora u trajanju dvije godine i novčanu kaznu, kao sporednu kaznu, u iznosu 10.000 KM, dok ej za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, za koje je također oglašen krivim, utvrdilo kaznu zatvora u trajanju tri godine. Stoga je optuženi Miro Jurišić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju četiri godine, s tim da mu se istovremeno izriče i novčana kazna u iznosu 10.000 KM.

U vezi s osuđujućim dijelom prvostepene presude koji se odnosi na optuženog Mladena Ivanića - za krivično djelo nesavjestan rad u službi, žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana, dok je žalba branioca optuženog Mladena Ivanića uvažena i presuda Suda BiH od 24. juna 2008. u tom dijelu ukinuta te određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

U ostalom dijelu koji se odnosi na oslobađanje dužnosti naknade troškova krivičnog postupka i mjere oduzimanja dviju novčanica prvostepena presuda ostaje neizmijenjena, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: