|

Potvrđena presuda za zločin nad Bošnjacima u Bosanskoj Gradišci

Potvrđena presuda za zločin nad Bošnjacima u Bosanskoj Gradišci
0
F
FENA
15.1.2011. u 11:14
10
komentara
0

dijeljenja
Potvrđena presuda za zločin nad Bošnjacima u Bosanskoj Gradišci
Saši Lipovacu (41) iz Bosanske Gradiške Vrhovni sud Republike Srpske (RS) potvrdio je raniju presudu od deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima iz gradiškog sela Liskovac u augustu 1993. godine.
On je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. augusta 1993. godine zajedno sa Savom Veljkićem i Željkom Jovićem, koji se nalaze u bjekstvu, i Ž. S., koji koji je poginuo 2001. godine, te s još "dva nepoznata lica" došao u bošnjačko selo Liskovac, gdje su na stravičan način ubili troje članova porodice Rizvanović, ranili tada četvorogodišnju M. R, te u više navrata silovali tada dvadesetogodišnju S. R.

Nakon ovog zločina, navodi se u optužnici, Lipovac je sa Željkom Jovićem i Ž. S. i još dvojicom ubio Eminu Turan i njenog sina Almaza.

Advokat osuđenog Nenad Balaban rekao je za medije u RS-u da će uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH na ovu pravosnažnu presudu.

Lipovca je 19. februara 2007. godine nakon prvostepenog suđenja oslobodilo Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda, a nakon oslobađajuće presude banjalučko Okružno tužilaštvo uložilo je žalbu Vrhovnom sudu RS-a.

Lipovac je uhapšen u decembru 2009. godine na graničnom prelazu Azerbejdžana i Gruzije, pa je početkom maja prošle godine izručen BiH, te prebačen u banjalučki zatvor.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...