Vrhovni sud RS
0

Potvrđena presuda za zločin nad Bošnjacima u Bosanskoj Gradišci

FENA
Saši Lipovacu (41) iz Bosanske Gradiške Vrhovni sud Republike Srpske (RS) potvrdio je raniju presudu od deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima iz gradiškog sela Liskovac u augustu 1993. godine.

On je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. augusta 1993. godine zajedno sa Savom Veljkićem i Željkom Jovićem, koji se nalaze u bjekstvu, i Ž. S., koji koji je poginuo 2001. godine, te s još "dva nepoznata lica" došao u bošnjačko selo Liskovac, gdje su na stravičan način ubili troje članova porodice Rizvanović, ranili tada četvorogodišnju M. R, te u više navrata silovali tada dvadesetogodišnju S. R.

Nakon ovog zločina, navodi se u optužnici, Lipovac je sa Željkom Jovićem i Ž. S. i još dvojicom ubio Eminu Turan i njenog sina Almaza.

Advokat osuđenog Nenad Balaban rekao je za medije u RS-u da će uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH na ovu pravosnažnu presudu.

Lipovca je 19. februara 2007. godine nakon prvostepenog suđenja oslobodilo Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda, a nakon oslobađajuće presude banjalučko Okružno tužilaštvo uložilo je žalbu Vrhovnom sudu RS-a.

Lipovac je uhapšen u decembru 2009. godine na graničnom prelazu Azerbejdžana i Gruzije, pa je početkom maja prošle godine izručen BiH, te prebačen u banjalučki zatvor.