Sud BiH
220

Potvrđena oslobađajuća presuda za ratne zločine Ramizu Drekoviću

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine nakon održane sjednice vijeća 26. oktobra žalbu Tužilaštva BiH odbio je kao neosnovanu te potvrdio oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin.

Podsjetimo, Dreković se teretio za ratni zločin na području Kalinovika. U optužnici se navodilo navodi da je Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske RS, kao komandant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužilaštvo dokazalo "da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu".

Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

"Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice", kazao je general Dreković.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine, a sada je pravosnažno oslobođen.