Mjere zabrane
3

Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Milorada Obradovića, koji će se braniti sa slobode

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Obradovića kojom se tereti za zločine protiv čovječnosti.

Optužnica ga tereti da je od 27. do 30. jula 1992. godine učestvovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije tzv. "srpske republike Bosne i Hercegovine", a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva općine Prijedor i okolnih sela, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada.

Obradović se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija zajedno sa drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu bošnjačkih civila na diskriminatornoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistva, mučenja i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Sud BiH je 12. jula donio rješenje kojim se mjera pritvora zamjenjuje mjerama zabrane za optuženog Milorada Obradovića, a koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta boravišta i zabranu putovanja, kao i zabranu sastajanja s određenim osobama.

Milorad Obradović se nalazio u pritvoru od 13. juna 2017. godine, saopćeno je iz Suda BiH.