Ubistvo pa pljačka
44

Potvrđena optužnica za monstruozno ubistvo u Sarajevu: Starcu ubrizgali zrak u venu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Roberta Baćića i Emine Hall zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo starca krajem prošle godine u sarajevskom naselju Stup.

Baćić se tereti i za napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i krivično djelo iz člana 52.stav 1. tačka a) ZONDINOM-a Kantona Sarajevo sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Baćić i Hall se terete da su 17. novembra 2017. godine u stanu u ulici Vitomira Lukića, općina Ilidža, Sarajevo, u kojem po osnovu zakupa borave, u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru, donijeli odluku da od F.H. uzmu i prisvoje pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima, na način da ga usmrte.

Osmislili su plan da u večernjim satima pozovu F.H. u stan koji iznajmljuju, prethodno nabavivši tablete Leponex od 100 mg, nakon čega je Robert izmrvio nekoliko navedenih tableta, te ih sasuo u staklenu bocu crnog vina. Kada je F.H. stigao u stan u kojem borave Robert i Emina, Robert mu nasuo čašu vina sa mješavinom tableta, od koje je, nakon što je popio, F.H. izgubio svijest, a Robert mu potom zadao više udaraca šakama u predjelu lica, a zatim uzeo jednu medicinsku špricu sa iglom, te mu zrak ubrizgao u venu u predjelu desne podlaktice, s ciljem da je ispuni zrakom i tako izazove srčani udar od kojeg bi brže podlegao, usljed čega je i nastupila smrt F.H.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je Kantonalnom sudu u Sarajevu, predložilo produženje mjere pritvora Robertu Baćiću i Emini Hall, navodi se u saopćenju.