{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi

F
21.12.2011. u 19:41
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi
Sudnica u Sudu BiH
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 19. decembra 2011. godine optužnicu u predmetu protiv optuženih Šemsudina Hodžića i drugih, koja optužene tereti za izvršenje više krivičnih djela: Optužene Šemsudina Hodžića, Enisa Mandala, Zorana Jokića i Murata Đuderiju se tereti za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima krivotvorenje isprave i teške krađe; Šemsudina Hodžića, Enisa Mandala i Murata Đuderiju i za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom sprečavanje dokazivanja; Enisa Mandala i Josipa Rašu za izvršenje krivičnog djela iznude; Zorana Jokića za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi i prikrivanja.
Optužene Gorana Pećaranina, Mustafu Demirovića, Antonija Ćorluku, Nadu Govedarica, Alena Haskovića, Edina Kazagića, Dragana Ikića, Elmedina Pirića, Mersihu Požegić, Krstu Jakšića i Božidara Kunderta za krivotvorenje isprave, a optužene Gorana Pećaranina, Alena Haskovića i Edina Kazagića i za teške krađe; optužene Elmedina Pirića, Nadu Govedarica i Dejana Jokića za davanje dara i drugih oblika koristi; optužene Elmedina Pirića, Mersihu Požegić, Krstu Jakšića i Vedrana Škavu za izvršenje krivičnog djelo prikrivanja.

Optužene Josipa Rašu, Esudina Hadžića, Miroslava Pajića, Semira Šehovića, Vladimira Lizdeka i Miroslava Lazarevića za teške krađe; optuženog Slobodana Stojanovića za izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su tokom 2009. godine pa do početka 2011. godine na području BiH optuženi Šemsudin Hodžić, Enis Mandal i Zoran Jokić formirali organiziranu grupu ljudi i vrbovali veći broj pripadnika grupe.

Pripadnici grupe djelovali su organizirano i udruženo na području cijele BiH, te susjedne Srbije i zajednički otuđivali putnička motorna vozila na području gradova Sarajeva i Mostara, koja su potom prebacivali do iznajmljenih garaža.

Za to vrijeme optuženi Šemsudin Hodžić pribavljao je od uposlenika auto kuće ASA auto brojeve šasija i motora istovrsnih vozila koja su prodata u zemljama Evropske unije.
Tako dobijene podatke, zajedno sa vozilima, dostavljao je Antoniju Ćorluki u mjesto Grude. Optuženi Antonio Ćorluka izrađivao je krivotvorene dokumente za uvoz, saobraćajne dozvole, registarske tablice, naljepnice i druge dokumente, a na šasijama automobila utiskivao je brojeve šasija i motora koje su mu davali Hodžić i Mandal.

Uz pomoć potkupljenih carinika – pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vozila su fiktivno uvozili na način kako se uvoze polovni automobili a da pritom vozila nisu ni dolazila na granični prijelaz.

Nakon toga su pripadnici grupe i druge njima poznate osobe prodavali vozila kupcima u BiH.

Tako su organizirali, pripremali i vršili krivična djela otuđenja više stotina putničkih motornih vozila, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: