Potvrđena optužnica u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi

F
FENA
21.12.2011. u 19:41
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi Sudnica u Sudu BiH
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 19. decembra 2011. godine optužnicu u predmetu protiv optuženih Šemsudina Hodžića i drugih, koja optužene tereti za izvršenje više krivičnih djela: Optužene Šemsudina Hodžića, Enisa Mandala, Zorana Jokića i Murata Đuderiju se tereti za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima krivotvorenje isprave i teške krađe; Šemsudina Hodžića, Enisa Mandala i Murata Đuderiju i za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom sprečavanje dokazivanja; Enisa Mandala i Josipa Rašu za izvršenje krivičnog djela iznude; Zorana Jokića za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi i prikrivanja.
Optužene Gorana Pećaranina, Mustafu Demirovića, Antonija Ćorluku, Nadu Govedarica, Alena Haskovića, Edina Kazagića, Dragana Ikića, Elmedina Pirića, Mersihu Požegić, Krstu Jakšića i Božidara Kunderta za krivotvorenje isprave, a optužene Gorana Pećaranina, Alena Haskovića i Edina Kazagića i za teške krađe; optužene Elmedina Pirića, Nadu Govedarica i Dejana Jokića za davanje dara i drugih oblika koristi; optužene Elmedina Pirića, Mersihu Požegić, Krstu Jakšića i Vedrana Škavu za izvršenje krivičnog djelo prikrivanja.

Optužene Josipa Rašu, Esudina Hadžića, Miroslava Pajića, Semira Šehovića, Vladimira Lizdeka i Miroslava Lazarevića za teške krađe; optuženog Slobodana Stojanovića za izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su tokom 2009. godine pa do početka 2011. godine na području BiH optuženi Šemsudin Hodžić, Enis Mandal i Zoran Jokić formirali organiziranu grupu ljudi i vrbovali veći broj pripadnika grupe.

Pripadnici grupe djelovali su organizirano i udruženo na području cijele BiH, te susjedne Srbije i zajednički otuđivali putnička motorna vozila na području gradova Sarajeva i Mostara, koja su potom prebacivali do iznajmljenih garaža.

Za to vrijeme optuženi Šemsudin Hodžić pribavljao je od uposlenika auto kuće ASA auto brojeve šasija i motora istovrsnih vozila koja su prodata u zemljama Evropske unije.
Tako dobijene podatke, zajedno sa vozilima, dostavljao je Antoniju Ćorluki u mjesto Grude. Optuženi Antonio Ćorluka izrađivao je krivotvorene dokumente za uvoz, saobraćajne dozvole, registarske tablice, naljepnice i druge dokumente, a na šasijama automobila utiskivao je brojeve šasija i motora koje su mu davali Hodžić i Mandal.

Uz pomoć potkupljenih carinika – pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vozila su fiktivno uvozili na način kako se uvoze polovni automobili a da pritom vozila nisu ni dolazila na granični prijelaz.

Nakon toga su pripadnici grupe i druge njima poznate osobe prodavali vozila kupcima u BiH.

Tako su organizirali, pripremali i vršili krivična djela otuđenja više stotina putničkih motornih vozila, saopćeno je iz Suda BiH.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: