Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv 26 osoba zbog krađe auta

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je i Sudu BiH proslijedilo optužnicu protiv 26 osoba, koje se, kao pripadnici auto-mafije, terete zbog organizovanog kriminala i krađe velikog broja motornih vozila.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, optužnicom Tužilaštva BiH, koja je podignuta u okviru policijske akcije "Kamen", usmjerene na borbu protiv auto-mafije u BiH, do sada terete za krađu više stotina automobila od kojih su identifikovana i pronađena, te vraćena njihovim vlasnicima 74 skupocjena motorna vozila, čija se vrijednost procjenjuje na više od 1,5 miliona KM.

Optužene terete da su od 2009. do početka 2011. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, po dogovorenim i raspodijeljenim aktivnostima u vršenju nezakonitih radnji, a uz pomoć sofisticiranih alata i uređaja, otuđivali skupocjena putnička motorna vozila, krivotvorili dokumentaciju za navedena vozila, da bi nakon toga ukradene automobile prodavali trećim licima na području BiH i susjednih zemalja.

U optužnici se navodi da su nakon krađe automobila, u saradnji sa zaposlenim u pojedinim auto-kućama nabavljali stvarne podatke o postojećim motornim vozilima, iste marke i karakteristika kao vozila koja su ukrali, te nakon toga krivotvorili dokumentaciju, pa u suradnji sa optuženima koji su zaposleni u okviru špediterskih firmi izvozili vozila i njihovu prodaju izvan BiH, dok su uz pomoć optuženog pripadnika Granične policije BiH neometano transportovali vozila preko granice.

Prilikom provođenja zajedničke policijske akcije "Kamen", Tužilaštvo BiH je došlo do podataka da je navedena organizovana kriminalna grupa otuđila izuzetno veliki broj automobila, koji su otkriveni i identifikovani, te se rad na ovom predmet nastavlja. U okviru provođenja istrage, ostvarena je značajna saradnja pravosudnih i policijskih organa BiH sa pravosudnim i policijskim institucijama susjednih zemalja.

Optužnica je, uz veliku količinu prikupljenih dokaznih materijala, proslijeđena Sudu BiH.