|

Potvrđena optužnica protiv Zukića, Sarajlića, Kukića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Zukića, Sarajlića, Kukića i ostalih
10
Piše: I. Č.
13.3.2017. u 14:54
159
komentara
10

dijeljenja
Potvrđena optužnica protiv Zukića, Sarajlića, Kukića i ostalih Zukić, Sarajlić i Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Amira Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji "Bosna", a koju je prethodno podiglo Tužilaštvo KS.
Optužnica je potvrđena protiv protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Prema optužnici Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić počinili su krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Esed Džananović se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, a Asim Sarajlić i Mirsad Kukić za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Seid Fazlagić se tereti za krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, a Amir Zukić i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Postupajuće tužiteljice su uz optužnicu, 10. marta, predložile Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Seidu Fazlagiću.
Prijavi grešku


Komentari (159)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...