Općinski sud Sarajevo
2

Potvrđena optužnica protiv vijećnika Hasana Hodžića, tereti se za traženje dara od 100.000 KM

I. Č.
Hasan Hodžić i njegov advokat Muhidin Kapo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hasan Hodžić i njegov advokat Muhidin Kapo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Hasana Hodžića zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi koje mu se stavlja na teret, potvrdilo je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.
Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 01. jula 2019. godine do 30. aprila 2020. godine u Kantonu Sarajevo, kao službena osoba, obavljajući poslove općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo neposredno zahtijevao za sebe u više navrata novčani iznos u rasponu 50 hiljada KM do 100 hiljada KM od stranog investitora kako bi pravnom licu "Rojal Plaza" preko vijećnika u Novom Gradu ishodovao odluku o izmjeni Regulacionog plana na području ove općine.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo se navodi da je počinio krivično djelo – Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njemu je Općinski sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor koji je kasnije produžavan, a sada je i potvrđena optužnica protiv njega. Hodžić se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv.