Sud BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Veselina Vlahovića Batka

SRNA
Batko tokom rata
Batko tokom rata
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Veselina Vlahovića, zvanog Batko, koji se tereti za ubistva, silovanja, te fizička i psihička zlostavljanja civila Bošnjaka i Hrvata u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje više od 100 svjedoka kako bi dokazalo krivicu optuženog Vlahovića. Sud BiH potvrdio je 23. februara optužnicu i protiv Saše Baričanina, optuženog za zločine na Grbavici.

   Baričanin se tereti da je u julu 1992. godine, zajedno sa Vlahovićem, nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

   U optužnici se navodi da su potom prisilno odveli troje civila koje su ubili na neutvrđenoj lokaciji. Navodi se i da je Baričanin više puta silovao jednu žensku osobu koju je držao zatočenu u stanu, te da je omogućio neidentifikovanom licu da je siluje.

   Vlahović je isporučen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji, dok se Baričanin u pritvoru nalazi od februara ove godine.