|

Potvrđena optužnica protiv Veselina Vlahovića Batka

Potvrđena optužnica protiv Veselina Vlahovića Batka
0
S
SRNA
24.2.2011. u 17:07
2
komentara
0

dijeljenja
Potvrđena optužnica protiv Veselina Vlahovića Batka Batko tokom rata
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Veselina Vlahovića, zvanog Batko, koji se tereti za ubistva, silovanja, te fizička i psihička zlostavljanja civila Bošnjaka i Hrvata u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca 1992. i 1993. godine.
Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje više od 100 svjedoka kako bi dokazalo krivicu optuženog Vlahovića. Sud BiH potvrdio je 23. februara optužnicu i protiv Saše Baričanina, optuženog za zločine na Grbavici.

Baričanin se tereti da je u julu 1992. godine, zajedno sa Vlahovićem, nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

U optužnici se navodi da su potom prisilno odveli troje civila koje su ubili na neutvrđenoj lokaciji. Navodi se i da je Baričanin više puta silovao jednu žensku osobu koju je držao zatočenu u stanu, te da je omogućio neidentifikovanom licu da je siluje.

Vlahović je isporučen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji, dok se Baričanin u pritvoru nalazi od februara ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...