105 svjedoka i 400 dokumenata
0

Čitanjem 56 tačaka optužnice počelo suđenje Vlahoviću

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Čitanjem “najopsežnije optužnice”, kako ju je nazvalo Tužilaštvo BiH, te iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Veselinu Vlahoviću, zvanom Batko, za zločine počinjene na području sarajevskih naselja Kovačići, Vraca i Grbavica.

Behaija Krnjić, tužilac Državnog tužilaštva, pročitao je 56 tačaka optužnice i u uvodnoj riječi naglasio da će Tužilaštvo saslušanjem 105 svjedoka i predočavanjem više od 400 dokumenata dokazati odgovornost Vlahovića za progon, ubistva, silovanja, zatvaranja, odvođenja u ropstvo i prisilne nestanke.

"Iskazi svjedoka će dokazati da je Vlahović bio gospodar života i smrti na području Kovačića, Vraca i Grbavice, a gdje je poduzeo sve radnje koje mu se stavljaju na teret. (...) Smatram da će Vijeće donijeti pravilnu odluku o dogovornosti optuženog, a ona može biti samo osuđujuća", kazao je Krnjić.

Sudskom vijeću se obratio i Radivoje Lazarević, branilac optuženog, koji je kazao da će Odbrana kroz dokazni postupak iznijeti svoj stav o optužbama, dok je Vlahović negirao učešće u počinjenim zločinima.

"Veliki broj krivičnih djela je izmišljen i namontiran, kao i svjedoci. Ja to nisam počinio", rekao je optuženi Vlahović.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, te silovao više od 10 žena. U optužnici se navodi da je Vlahović određeni broj žena više puta silovao, te je omogućavao i drugim vojnicima da ih seksualno zlostavljaju.

Kako smatra Državno tužilaštvo, Vlahović je, između ostalog, 11. juna 1992. godine odveo zaštićenu svjedokinju S6 i njenu majku u jedan stan na Vracama, gdje ih je izvjesno vrijeme držao zatočene, te više puta seksualno zlostavljao.

Krajem juna 1992. godine, kako stoji u optužnici, Vlahović je došao u stan zaštićene svjedokinje S10, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a u tom stanu je živjela s maloljetnom kćerkom i svekrom. Vlahović je tada, uz prijetnju da će joj ubiti kćerku, zaštićenoj svjedokinji oduzeo novac i potom je silovao.

Državno tužilaštvo Vlahoviću na teret stavlja i da je tokom 1992. godine, sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama, zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građane hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Vlahović je uhapšen u Španiji u martu prošle godine, a pravosudnim organima BiH je izručen pet mjeseci kasnije.

Tužilaštvo BiH će prve svjedoke saslušati u ponedjeljak, 9. maja 2011.