{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Soldata, Đurića i Babića za zločine u Prijedoru

F
14.1.2013. u 13:43
1
1
Potvrđena optužnica protiv Soldata, Đurića i Babića za zločine u Prijedoru
1
Potvrđena optužnica protiv Soldata, Đurića i Babića za zločine u Prijedoru
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Dragomir Soldat i drugi, koja optužene Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića tereti za izvršenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, sudjelovali u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije tkz. srpske republike BiH usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada.

Soldat je u svojstvu vojnog policajca 43. motorizovane brigade VRS-a, naređivao, počinio i pomagao, a Đurić, u svojstvu pripadnika radne jedinice – Centar za obavještavanje, te Babić, u svojstvu rezervnog milicionera i pripadnika interventnog voda pri SJB Prijedor, počinili i pomagali progon nesrpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi s teritorije pod kontrolom vojske i policije srpske republike BiH i to ubistvima i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: