Potvrđena optužnica protiv Soldata, Đurića i Babića za zločine u Prijedoru

F
FENA
14.1.2013. u 13:43
1
1
Potvrđena optužnica protiv Soldata, Đurića i Babića za zločine u Prijedoru
1
Potvrđena optužnica protiv Soldata, Đurića i Babića za zločine u Prijedoru
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Dragomir Soldat i drugi, koja optužene Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića tereti za izvršenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, sudjelovali u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije tkz. srpske republike BiH usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada.

Soldat je u svojstvu vojnog policajca 43. motorizovane brigade VRS-a, naređivao, počinio i pomagao, a Đurić, u svojstvu pripadnika radne jedinice – Centar za obavještavanje, te Babić, u svojstvu rezervnog milicionera i pripadnika interventnog voda pri SJB Prijedor, počinili i pomagali progon nesrpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi s teritorije pod kontrolom vojske i policije srpske republike BiH i to ubistvima i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: