|

Osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru Đurić i Soldat na slobodi

Osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru Đurić i Soldat na slobodi
0
F
FENA
7.12.2012. u 18:47
0
komentara
0

dijeljenja
Osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru Đurić i Soldat na slobodi
Sud BiH odbio je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima Velemiru Đuriću i Dragomiru Soldatu i oni su pušteni na slobodu. Đurić i Soldat uhapšeni su 5. decembra, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnji da su počinili ratni zločin u Prijedoru.
Iz Suda je rečeno kako zahtjev za pritvor nije prihvaćen jer nema dokaza da bi osumnjičeni mogli uticati na, kako je navelo Tužilaštvo, nelocirane saučesnike i svjedoke. Tužiteljica Ozrenka Nešković je na ročištu zatražila pritvor zbog straha da bi osumnjičeni pobjegli i uticali na svjedoke.

Đurić i Soldat uhapšeni su u Prijedoru zbog sumnje da su 23. jula 1992. godine sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju deset civila Bošnjaka u selu Čarakovo kod Prijedora. Prema navodima Tužilaštva, Đurić je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pripadnik centra za obavještavanje, a Soldat vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrana je navela da samo jedan svjedok tereti osumnjičene, ali da ni jedan drugi dokaz to ne potkrepljuje. Istraga Tužilaštva je u toku, javlja BIRN.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.