Potvrđena optužnica protiv Kemala Čauševića u predmetu "Pandora"

Klix.ba
20.3.2017. u 09:06
34
31
Potvrđena optužnica protiv Kemala Čauševića u predmetu "Pandora"
34
Potvrđena optužnica protiv Kemala Čauševića u predmetu "Pandora" Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića u predmetu "Pandora" koji je formiran zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja mita.
Osim Kemala Čauševića, predmet "Pandora" obuhvata i Anesa Sadikovića i Sedineta Karića koji su također optuženi. Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo 17. februara, a Sud BiH je sada potvrdio optužnicu.

Podsjećamo, još 2014. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Kemala Čauševića i još pedesetak osoba u opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "Pandora". Kako je tada saopćeno, uhapšene osobe su osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, carinske prevare, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti, vezano za uvoz tekstilne i druge robe.

Akcija "Pandora" bila je vezana za slučaj Anesa Sadikovića, nekrunisanog "kralja tekstila" i kineske robe u BiH, koji je u septembru 2012. godine s još sedmero njegovih bliskih rođaka uhapšen u akciji kodnog naziva "Boss".

Prema pisanju medija, Sadikoviću je nesmetano kriminalno djelovanje omogućeno zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima s obzirom na to da je njegova firma "Eko san" gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH. On je nedavno optužen za organizirani kriminal u ovom predmetu.

Treća osoba protiv koje je podignuta optužnica je Sedinet Karić koji je također ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe u BiH, a uhapšen je i 2013. godine u akciji Tužilaštva BiH kodnog naziva "Master" zbog organizovanog kriminala u vezi s carinskim i poreznim utajama.

Afera vezana za Čauševića jedna je od najvećih kriminalnih afera u BiH koja bi mogla otvoriti priču i o korupcijskim odnosima unutar politike, pravosuđa i državnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: