Sud BiH
12

Potvrđena optužnica protiv generala Ramiza Drekovića

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv generala Armije RBiH Ramiza Drekovića za ratni zločin protiv srpskih civila na području Kalinovika 1995. godine, potvrdio je za Klix.ba advokat Mirsad Crnovršanin.

Kako saznajemo, u petak će biti održano ročište na prijedlog o produženju mjera zabrane za Drekovića. Njemu je ranije određena mjera zabrane sastajanja sa svjedocima u predmetu koji se vodi protiv njega.

U optužnici se navodi da je Dreković za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Konkretno, u proljeće 1995. godine navodno je izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom periodu je usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Ramiz Dreković je u potpunosti negirao navode koji mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo će svoje navode dokazivati pozivanjem blizu 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.