|

Potvrđena optužnica protiv delegata u Skupštini Nogometnog saveza BiH

Potvrđena optužnica protiv delegata u Skupštini Nogometnog saveza BiH
2
Klix.ba
22.12.2014. u 15:56
8
komentara
2

dijeljenja
Potvrđena optužnica protiv delegata u Skupštini Nogometnog saveza BiH Mile Puljić
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Mileta Puljića tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.
U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mile Puljić, u vremenskom
periodu od početka mjeseca maja 1993. godine do početka marta 1994. godine, u svojstvu komandanta II bojne 2. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području općine Mostar, u okviru širokog i sistematičnog napada HVO vojske, Vojne policije HVO-a i dr. na civilno muslimansko stanovništvo, u saizvršilaštvu i dogovoru sa komandantom operativne zone Jugoistočne Hercegovine, zahtijevao od neposrednih izvršilaca da izvode zatvorenike iz logora Heliodrom, odvode ih na prinudne radove i u živi štit.

Na prinudnim radovima i u živom štitu su 73 zatvorenika civila bila ranjena, 11 ih je poginulo, a oko 15 su ih fizički zlostavljali pripadnici II bojne 2. brigade HVO-a.

Mile Puljić je delegat u Skupštini Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva HŠK Zrinjski, aktuelnog prvaka BiH,

Puljić se i pored optužnice za ratne zločine nalazi na slobodi, a nakon podizanja optužnice kazao je: "Braniti se i gotovo".
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...