|

Zapovjednik HVO-a optužen za zločinački pothvat nad bošnjačkim žrtvama u Mostaru

Zapovjednik HVO-a optužen za zločinački pothvat nad bošnjačkim žrtvama u Mostaru
23
Piše: E. F.
17.12.2014. u 15:36
40
komentara
23

dijeljenja
Zapovjednik HVO-a optužen za zločinački pothvat nad bošnjačkim žrtvama u Mostaru Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Međunarodni krivični sud za bišu Jugoslaviju našoj zemlji proslijedio predmet Kategorije 2 na procesuiranje, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mile Puljića (60 ) iz Stoca, a zbog ratnog zločina na području Hercegovine.
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 2. bojne 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

On se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protupravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

U okviru počinjenja ovih zločina, izvođenjem nezakonito zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na crti bojišnice, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

U optužnici se navodi da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina, pa do više od 100 nezakonito zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika 2. bojne 2. brigade HVO, kojom je zapovijedao optuženi.

Radi se o vrlo opsežnoj optužnicu, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tokom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Uz optužnicu, sudu je proslijeđen opsežan dokazni materijal sa više stotina dokaza a predloženo je pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...