{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Brkana i Macića za ratni zločin

F
15.3.2013. u 09:33
0
6
Potvrđena optužnica protiv Brkana i Macića za ratni zločin
0
Potvrđena optužnica protiv Brkana i Macića za ratni zločin
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Osman Brkan i Ibro Macić terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Osman Brkan i Ibro Macić u vrijeme oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, kao pripadnici Armije RBiH, zajedno s drugim pripadnicima ARBiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tako što su 13. juna 1992. godine ili približno tog datuma, došli u selo Blace, općina Konjic, koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje su lišili života četiri starice, a njihova tijela nikada nisu pronađena.

Osim toga, optuženi Ibro Macić se tereti da je od aprila do oktobra 1993. godine u prostorijama Osnovne škole Musala u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, kao pripadnik Vojne policije Armije RBiH sam, odnosno zajedno sa više neidentifikovanih pripadnika Armije BiH, vršio i učestvovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima, saopćio je Sud BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: