|

Potvrđen Budžet RS-a, Ustavni sud da odluči o izboru rukovodstva Vijeća naroda

Potvrđen Budžet RS-a, Ustavni sud da odluči o izboru rukovodstva Vijeća naroda
0
F
FENA
4.1.2011. u 14:49
2
komentara
0

dijeljenja
Potvrđen Budžet RS-a, Ustavni sud da odluči o izboru rukovodstva Vijeća naroda Foto: SRNA
Klub Bošnjaka Vijeća naroda Republika Srpske zaključio je danas da u usvojenom Budžetu RS-a za ovu godinu nema povrede vitalnog nacionalnog interesa tog naroda, iako imaju ozbiljne zamjerke zbog umanjenja pojedinih stavki.
Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović pojasnio je da tu misle na grant predviđen za povratak, koji je, po njegovim riječima, umanjen za oko 50 posto u odnosu na prošlogodišnji iznos.

Ozbiljne zamjerke imaju i na stavke koje se odnose na obrazovanje i kulturu, jer su predviđena sredstva nedovoljna kada su u pitanju i Bošnjaci u RS-u.

Nakon što je i Klub Bošnjaka dao ocjenu, usvojeni Budžet RS-a može stupiti na snagu.

Hadžiomerović je, u pauzi sjednice Kluba Bošnjaka, potvrdio da je odluka da nema veta na Budžet RS-a donesena jednoglasno.

U poslijepodnevnim satima trebalo bi i da odluče da li je bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa prilikom izbora nove Vlade RS-a.

Hadžiomerović je još potvrdio i da su Ustavnom sudu RS-a dostavili zahtjev za ocjenu ustavnosti procedure konstituiranja Vijeća naroda.

Stav Kluba Bošnjaka je da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na Pravilnikom predviđen način te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda, jer trenutno nijednu od šest funkcija na koja se vrše imenovanja u RS-u ne zauzimaju Bošnjaci, iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.

Treba podsjetiti da je 27. decembra, bez prisustva bošnjačkih delegata, održana sjednica Vijeća naroda, koje je po tvrdnji njenog tada izabranog predsjedavajućeg Momira Marića konstituirano.

Istovremeno, iako bez prisustva bošnjačkih delegata, većinom glasova donesena je i odluka po kojoj šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović može “konzumirati i funkciju potpredsjedavajućeg Vijeća”, što je on odbio, ističući da u Poslovniku Vijeća ne postoji v.d. potpredsjedavajućeg.

“Desilo se grubo kršenje Poslovnika o radu Vijeća naroda”, naglasio je Hadžiomerović.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...