Izložba "Nestali životi" u Otavi
0

Potresna životna priča Senide Bećirović

Sarajevo-x.com
Senida Bećirović
Senida Bećirović
Kanadski ratni muzej je domaćin izložbe fotografija koje govore o ratnim ožiljcima na Balkanu koji su nastali devedesetih godina. Izložba "Nestali životi", koja se trenutno održava u Otavi, govorio o 15 porodica koje još uvijek čekaju vijesti o sudbini njihovih najmilijih koji se još uvijek vode kao nestali, saopštio je iranski TV dopisnik u Otavi.

Vjerovatno se svi sjećaju Mile Janković, odnosno Senide Bećirović. Srpski ekstremisti su zaklali članove njene porodice i ubili druge žene i njihovu djecu u selu Caparde. Nakon toga su sa sobom odveli tada djevojčicu Senidu, koja je kasnije krštena. Poslije rata, Senida se ponovo vratila islamu.

Kanadska televizija CBC je otkrila više detalja o ovoj izložbi.

Kada je rat počeo na Zapadnom Balkanu 1991. godine, Senida je imala samo tri godine i živjela je u selu u blizini Sarajeva. Izložba koju su britanski fotograf Nick Denziger i kanadski pisac Rory MacLean predstavili u Kanadskom ratnom muzeju u Otavi, životna je priča djevojke Senide. Njeno je selo spaljeno u napadu, majka je ubijena, a njene sestre su nestale. Jedan od vojnika koji su ubijali je čuo Senidu kako plače, te je odlučio da je spasi.

Nakon toga ju je usvojila pravoslavna prodica u Beogradu, dala joj ime Mila i odgajala je kao kršćanku. Kada je bila tinejdžerka, DNK analizom je otkrila odakle potiče. Potom je ostvarila kontakt sa svojom tetkom i preselila se u Sarajevo kako bi živjela s njom. Vezala se za dvije porodice koje pripadaju narodima koji su međusobno ratovali devedesetih.