{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potresna životna priča Senide Bećirović

S
19.4.2011. u 17:55
0
5
Potresna životna priča Senide Bećirović
0
Potresna životna priča Senide Bećirović
Senida Bećirović
Kanadski ratni muzej je domaćin izložbe fotografija koje govore o ratnim ožiljcima na Balkanu koji su nastali devedesetih godina. Izložba "Nestali životi", koja se trenutno održava u Otavi, govorio o 15 porodica koje još uvijek čekaju vijesti o sudbini njihovih najmilijih koji se još uvijek vode kao nestali, saopštio je iranski TV dopisnik u Otavi.
Vjerovatno se svi sjećaju Mile Janković, odnosno Senide Bećirović. Srpski ekstremisti su zaklali članove njene porodice i ubili druge žene i njihovu djecu u selu Caparde. Nakon toga su sa sobom odveli tada djevojčicu Senidu, koja je kasnije krštena. Poslije rata, Senida se ponovo vratila islamu.

Kanadska televizija CBC je otkrila više detalja o ovoj izložbi.

Kada je rat počeo na Zapadnom Balkanu 1991. godine, Senida je imala samo tri godine i živjela je u selu u blizini Sarajeva. Izložba koju su britanski fotograf Nick Denziger i kanadski pisac Rory MacLean predstavili u Kanadskom ratnom muzeju u Otavi, životna je priča djevojke Senide. Njeno je selo spaljeno u napadu, majka je ubijena, a njene sestre su nestale. Jedan od vojnika koji su ubijali je čuo Senidu kako plače, te je odlučio da je spasi.

Nakon toga ju je usvojila pravoslavna prodica u Beogradu, dala joj ime Mila i odgajala je kao kršćanku. Kada je bila tinejdžerka, DNK analizom je otkrila odakle potiče. Potom je ostvarila kontakt sa svojom tetkom i preselila se u Sarajevo kako bi živjela s njom. Vezala se za dvije porodice koje pripadaju narodima koji su međusobno ratovali devedesetih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: