{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Potrebno više pozitivnih vijesti iz zemalja Zapadnog Balkana"

F
22.9.2010. u 21:07
0
1
"Potrebno više pozitivnih vijesti iz zemalja Zapadnog Balkana"
0
"Potrebno više pozitivnih vijesti iz zemalja Zapadnog Balkana"
Jelko Kacin
Reagujući na pitanja novinara u vezi pitanja evropskih integracija država zapadnog Balkana postavljena u protekloj sedmici, potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin (ALDE/LDS) je postavio neka ključna pitanja u srijedu na sastanku predstavnika ALDE političke grupe u Evropskom parlamentu s komesarom za proširenje Stefanom Fileom, saopćeno je u srijedu iz Kacinovog ureda.
Na sastanku članova ALDE grupe u Evropskom parlamentu s komesarom Fileom, vođena je duga i sadržinska razmjena mišljenja vezana za susjedsku politiku i politiku proširenja EU. Rasprava se usmjerila ka pitanju dinamike proširenja EU na osam država jugoistočne Evrope, uključujući Tursku, i Island.

Komesar File je podsjetio da je EU otvorena za prijem novih članica i da je taj proces u obostranom interesu, ali i podsjetio na važnost ispunjavanja kopenhaških kriterija. Delegacija ALDE-a je iskazala posebno interesovanje za pristup komesara pregovorima Turske za članstvo u EU nakon nedavno provedenih ustavnih reformi u toj zemlji.

Dinamika približavanja zemalja koje teže članstvu u EU mora ostati pozitivna i optimistična, ali i mora uvjeriti zemlje članice u uspješnost provođena i provedbe cjelovitih reformi, složili su se učesnici u diskusiji, navodi se u saopćenju.

- Više pozitivnih vijesti je potrebno ne samo iz zemalja kandidata, već i iz drugih država zapadnog Balkana koje za sada nisu postale kandidati za članstvo. Pozitivne vijesti su potrebne ne samo zato što su rezultat razvijanja prijateljskih odnosa u regionu i provedenih reformi, što je cilj po sebi, već i za to što su one neophodne da bi najšire javno mnijenje u državama članica postalo pozitivnije nastrojeno prema daljem proširenju Unije, istakao je Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: