{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Potrebno je uskladiti Ustav s Poveljom o ljudskim pravima"

F
25.1.2010. u 16:56
0
4
"Potrebno je uskladiti Ustav s Poveljom o ljudskim pravima"
0
"Potrebno je uskladiti Ustav s Poveljom o ljudskim pravima"
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas kazao Feni da nije vidio zvaničan prijevod presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“.
„Tako da mislim da ona nije došla, jer mislim da bi bilo u redu da predsjedavajući Doma dobije taj prijevod“, kazao je Živković, upitan da li je u PSBiH stigla ova presuda Suda u Strazburu.

S druge strane, dodao je, naš odnos i prije, a i sada je ostao isti - potrebno je donijeti izmjene Ustava i uskladiti ga s Poveljom o ljudskim pravima.

Istaknuo je da za stranku iz koje on dolazi (SNSD) to nikad nije bilo pitanje, „pitanje je bilo za one koji žele da drastično promijene Ustav BiH, a povod da im bude ova presuda“.

„Nisam siguran da su oni promijenili svoje mišljenje, kao što mi i dalje stojimo na stanovištu da to treba da uradimo, a na njima je da se urazume. Bosna i Hercegovina, po nama, nije trebala da bude na stubu srama, proglašena za zemlju u kojoj se krše ljudska prava, jer smo makar to mogli promijeniti u Ustavu BiH“, kazao je Živković.

Mi smo, dodao je, i dalje otvoreni za tu priču, „ali čini mi se da nam vrijeme koje je pred nama nedovoljno ostavlja prostora da o tome razgovaramo, izborna je godina“.

Na pitanje da li to znači da nije realno očekivati da u ovoj godinu budu donesene izmjene Ustava BiH koje se tiču poštivanja ljudskih prava, Živković je kazao: „Ja sam 'za', a oni koji su 'protiv' trebaju da kažu da li imamo vremena da to uradimo".

„Moje mišljenje je da nam vremena nedostaje“, kazao je Živković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: