Milorad Živković
0

"Očekujem ukidanje viza i oporavak privrede"

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio je da bi 2010. godina mogla biti optimistična posmatrano iz dvije perspektive.

"Ubijeđen sam da će BiH dobiti status na bijeloj šengen listi i da će građani moći putovati bez viza. Nadam se da će kriza koja je pogodila i BiH početi da jenjava i da će se naša privreda oporaviti, a socijalno-ekonomsko stanje građana popraviti. To je moja nada i želja", kazao je Živković u razgovoru za Fenu.

Rad Predstavničkog doma u 2009., Živković je ocijenio uobičajenim u kontinuitetu tokom godine, te je kao razloge svoga nezadovoljstva naveo djelovanje izvan Parlamenta, odnos međunarodne zajednice prema BiH, ali i domaćih "centara donošenja odluka."

Ipak, naveo je da bi njegova ocjena rada Predstavničkog doma u 2009. bila između šest i sedam.

"Iako nam neki spočitavaju da imamo malo sjednica, praktično sve ono što smo dobili od Vijeća ministara stavili smo na dnevni red. Često su poslanici imali i svoje inicijative u nedostatku tih materijala", kazao je Živković.

On također ističe da je svima u BiH jasno da parlamenti u ovom političkom kapacitetu ne mogu da donose krucijalne odluke.

"Očegledno je da je nespremnost drugih da nađu modus i kompromis za makar mali pomak BiH ka euroatlanskim integracijama uslovila i negativan, da kažem, godišnji rad Parlamenta, kazao je Živković, navodeći da je za 'politiku malih koraka i koraka najmanjeg mogućeg sadržioca' i da nije za politiku 'sve ili ništa'. Mogli smo i bez odluke u Strazburu o kršenju ljudskih prava u BiH, da se dogovorimo o izmjenama i usklađivanju Ustava BiH", kazao je Živković.

Istovremeno, dodao je da i neki drugi projekti nisu dobili podršku zbog nemogućnosti da 'prihvatimo da je BiH složena zemlja i da su potrebni kompromis i dogovor'.

"Konkretno mislim na zakon o državnim praznicima. Niko nije bio protiv bilo koje stavke u tom zakon, nego se jednostavno htjelo mnogo više staviti u zakon. Smatrao sam da trebamo donijeti taj zakon, da BiH ima zakon, a da nakon toga, ako se postigne dogovor, konsenzus i ako atmosfera bude manje zapaljiva, razgovaramo o još nekim datumima", kazao je Živković.

Govoreći o zakonu o popisu stanovništva, kazao je da BiH dolazi u poziciju da bude u EU prikazana kao zemlja koja nema popisa, ne zna koliko ima stanovnika, izbjeglih i raseljenih, te koliko ima bh. državljana izvan zemlje.

Na pitanje ko je odgovoran, Živković je odgovorio da međunarodna zajednica dijelom snosi odgovornost, ali da su odgovorni i domaći lideri koji imaju dijametralno suprotne stavove i «umjesto da ih približavaju oni ih produbljuju».

Komentirajući najave iz Republike Srpske o popisu stanovništva samo u tom entitetu, Živković je kazao da je to iznuđen potez, ali i da BiH još ima šansu da do aprila donese zakon o popisu i planira sredstva u budžetu za njegovo provođenje.

Govoreći o ustavnim promjenama, Živković je kazao da su predstavnici iz RS-a zastupali i da i sada zastupaju princip "korak po korak".

"Način na koji je međunarodna zajednica stavila na sto ustavne promjene u BiH, takozvani "butmirski paket" nije bio primjeren - ni mjesto, ni sadržaj, ni vrijeme i unaprijed je osudio za neuspjeh te pregovore", kazao je Živković.

Na kraju, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH je kazao da bi u ovoj godini trebalo pokušati od Parlamenta napraviti mjesto kojem će građani početi da vjeruju i da u njega gledaju kao stvarno mjesto za donošenje važnih odluka u BiH, a ne da se tu one samo potvrđuju.