OSCE
0

Potrebna veća neovisnost u javnom emitiranju i regulaciji

FENA
Dunja Mijatović
Dunja Mijatović
Potrebna je veća neovisnost u javnom emitiranju i regulaciji emitiranja u Bosni i Hercegovini, izjavila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Mijatović i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Fletcher Burton te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Peter Sørensen danas su pozvali na provedbu reformi zakonodavstva kojima će biti osigurans neovisnost javnih emitera i regulatora emitiranja u BiH.

Njihovi komentari uslijedili su nakon objavljivanja dviju pravnih analiza, čiju je izradu naručio OSCE, a odnose se na osam zakona u vezi s Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK) i Javnim radio-televizijskim sistemom.

Zaključci tih analiza predstavljeni su državnim organima vlasti.

“Organi vlasti trebaju uspostaviti medijski okvir koji omogućava postojanje politički i finansijski neovisnih javnih emitera i regulatora emitiranja.

Depolitizirani i profesionalni mediji potrebni su kako bi spriječili daljnju rascjepkanost Javnog radiotelevizijskog sistema,” izjavila je Mijatović.

“Analize uključuju određeni broj preporuka, a bile su pripremljene radi pružanja pomoći organima vlasti u usuglašavanju zakonodavstva o medijima s obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a i s međunarodnim standardima u vezi sa slobodom medija.

Naročito su u fokusu bili zakoni koji se odnose na tri javna emitera i RAK, pošto su njihova uspostava i institucionalna neovisnost bili preduvjeti da država potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Cilj preporuka, sadržanih u analizama, je ubrzati proces reforme i osigurati pravilnu i brzu provedbu postojećih zakona u skladu s evropskim standardima,” izjavila je Mijatović.

Ona se nada da će ove pravne analize pomoći Bosni i Hercegovini da usuglasi svoje zakonodavstvo o medijima s obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, kao i s međunarodnim standardima u vezi sa slobodom medija.

Navedene pravne analize dostupne su na internet stranicama: http://www.osce.org/bs/fom/94108 i http://www.osce.org/bs/fom/94102