Iz GAVI-ja za Klix.ba
75

Potpuni fijasko COVAX-a: Djelić vakcina možda u februaru, ostatak do kraja godine

D. Be.
Vakcine plaćene, dolazak vakcina neizvjesan (Ilustracija: Shutterstock)
Vakcine plaćene, dolazak vakcina neizvjesan (Ilustracija: Shutterstock)
Iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) sa kojom BiH ima potpisan ugovor za nabavku 1,2 miliona doza vakcine kroz COVAX program za Klix.ba su kazali da bi početak distribucije vakcine mogao početi tek narednog mjeseca, ali da ni tada sve države neće biti uključene u pošiljke. Neki će na vakcine čekati i u narednim mjesecima.

Iz GAVI-ja ističu im je cilj do kraja 2021. godine distribuirati sve naručene vakcine u 92 države svijeta među kojima je i naša.

Na pitanje da li će BiH dobiti vakcine protiv Covid-19 od proizvođača Pfizer, iz GAVI-ja su nam kazali da im je cilj u narednih nekoliko sedmica objaviti zahtjeve država za količinama doza vakcine te planirati podjelu po zemljama.

Dalje kažu kako se nadaju da će možda u februaru početi s distribucijom vakcina, dakle s prvom tranšom, u "najspremnije države", dakle one koje su uradile sve za prihvat vakcina poput hladnog lanca, skladišta, frižidera i distribucije. U ostatak zemalja, prvi dio vakcina će stići tek do juna ove godine.

"Cilj COVAX-a je započeti s pošiljkama vakcina u najspremnije zemlje, možda već u februaru, s prvom tranšom dovoljnom da zaštiti 3% stanovništva svake ekonomije koja učestvuje u programu, u prvoj polovini godine, nadovezujući se na naš cilj zaštite za najmanje 20% stanovništva do kraja 2021. Važno je napomenuti da sve ovo čeka povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema u pojedinačnim zemljama koje učestvuju", naveli su.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju blizu 1,8 milijardi doza da budu dostupne za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

"Naše predviđanje ukazuje da bismo trebali ispuniti zahtjeve za vakcinu koje su postavili samofinansirajući učesnici (države) u drugoj polovini 2021. godine.", navode u COVAX-u.

COVAX mehanizam do sada se pokazao potpuno neuvjerljiv zbog čega su se mnoge države svijeta okrenule i direktnim nabavkama. S druge strane i proizvođači, posebno Pfizer, kasne s isporukama zbog čega bi se mogli suočiti s brojnim tužbama u Evropi.

BiH je tek jučer napravila prve direktne kontakte sa Pfizerom te kineskim i ruskim proizvođačima nakon što su entiteti i Brčko Distrikt iskazali potrebe, pored onih koje su naručili kroz spomenuti mehanizam.

I dalje nije poznato kada će doći i 892.000 doza vakcina kroz mehanizam Evropske unije.