{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Potporučnik Rade Šimić je oficir, putopisac i avanturista

20.9.2017. u 15:52
560
Potporučnik Rade Šimić je oficir, putopisac i avanturista
560
Potporučnik Rade Šimić radi kao časnik za materijalno-finansijske poslove i kontrolor u Oružanim snagama BiH.
"Sretan sam što radim posao za koji sam se educirao i nastojat ću se u budućnosti razvijati u tom pravcu".

Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tijekom studiranja dobijao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Europi. U slobodno vrijeme bavio se planinarenjem i sportom.

Rade kaže kako je po okončanju studija, u periodu od godinu i po dana, dobio više od 30 odbijenica na prijave za posao. Prilika da bude dio Oružanih snaga pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

"Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sustavu OS BiH i tu vidim prostor za osobni napredak i razvoj".Rade kaže da je tokom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe uspio napisati knjigu o putovanju po dijelovima Južne Amerike, kada je proputovao kroz Brazil, Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ali i posjetio drevni grad Inka.

"Imao sam čast biti nazočan na nogometnoj utakmici između BiH i Argentine na čuvenom stadionu Marakana u Brazilu. Nakon te utakmice nastavio sam svoje putovanje kroz zemlje Južne Amerike, i svi zapisi i fotografije sa tog putovanja stajali su po strani sve do trenutka moje vojne izobrazbe u Oružanim snagama BiH. Imao sam godinu dana. Nakon dnevnih aktivnosti posvetio bih se pisanju i finaliziranju svoje prve knjige "Putopis kroz Svjetsko prvenstvo i put za Machu Picchu".

Rade ističe da postoje sličnosti između vojske i putovanja.

"Svako putovanje sa kojeg se vratite, svaki grad koji posjetite ili planina koju popnete ugradi u vas nešto novo. Vi više niste ista osoba. Tako isto i u vojsci. Nakon što prođete vojnu izobrazbu svjesno ili nesvjesno vi ste se promijenili. Tu sam naučio da cijenim određeni sustav vrijednosti. Da dobro isplaniram svoje vrijeme. I da za sebe uzimam ono najbolje i najpozitivnije, te da uvijek pronalazim poticaj za samounapređenjem. Pronađite i vi svoj poticaj unutar Oružanih snaga BiH", poručuje Rade Šimić.

Javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira potporučnika Oružanih snaga BiH otvoren je do 4. oktobra 2017.godine. Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke koji su završili fakultet i koji imaju manje od 27 godina na dan 1.1.2019. godine.

Detaljnije informacije pročitajte ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: