CCI
0

Potpisivanje peticije "Depolitizirajmo obrazovanje" ispred Katedrale

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
U sklopu svoje višegodišnje kampanje "Depolitizirajmo obrazovanje", kojom se zagovara neposredni izbor direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju građane Sarajeva da potpisom na peticiju podrže ovu inicijativu.

U kontekstu izraženih problema u vezi s imenovanjima upravnih i školskih odbora, kao i direktora obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo, iz CCI-ja smatraju da bi veće učešće roditelja doprinijelo rješavanju ovog problema i umanjenju negativnog utjecaja političkih stanaka na obrazovni proces.

Peticija se može potpisati 7. septembra 2010. (utorak) u Sarajevu, na platou ispred Katedrale, u terminu od 11.00 do 14.00 sati. U 11.30 sati je predviđeno obraćanje medijima pri čemu se, pored predstavnika CCI-ja, očekuje prisustvo kantonalnog premijera Besima Mehmedića, ministra obrazovanja i nauke Safeta Keše, predstavnika političkih stranaka iz Kantonalne Skupštine kao i predstavnika roditelja.

S obzirom na pismeno obećanje ministra Keše da će do sredine tekućeg mjeseca Vladi KS dostaviti tekst zakona koji bi trebao sadržavati i ovu inicijativu, CCI ima namjeru da uz široku podršku javnosti i medija inicira javnu debatu i pomogne pri pronalaženju najboljeg zakonskog rješenja koje će osigurati depolitizaciju, profesionalizaciju i demokratizaciju obrazovnog sistema.

CCI već nekoliko godina rade na reformi obrazovanja, a jedna od njihovih inicijativa je i neposredni izbor direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika. Ovakav model je već šest godina na snazi u Tuzlanskom kantonu, a od prošle godine i u Bosansko-podrinjskom kantonu, što je dokaz uspješnosti i zadovoljstva svih učesnika, a posebno roditelja i uposlenika škola, navode iz CCI-ja.