{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška inicijativi da roditelji biraju direktore škola

S
7.9.2010. u 14:03
0
24
Podrška inicijativi da roditelji biraju direktore škola
0
Centri civilnih inicijativa (CCI) su danas putem peticije, od nekoliko hiljada građana Sarajeva, dobili podršku za inicijativu o neposrednom izboru direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika.
Građani, a među njima i premijer kantona Sarajevo Besim Mehmedić, podržali su inicijativu u sklopu svoje višegodišnje kampanje "Depolitizirajmo obrazovanje" kojom CCI zagovaraju profesionalizaciju, demokratizaciju i depolitizaciju obrazovanja, te smanjenje utjecaja političkih stranaka na obrazovni sistem.

"U kontekstu izraženih problema u vezi s imenovanjima upravnih i školskih odbora, kao i direktora obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo, smatramo da bi veće učešće roditelja doprinijelo rješavanju ovog problema i umanjenju negativnog utjecaja političkih stanaka na obrazovni proces, čega su najveće žrtve upravo obrazovni sistem, učenici i njihovi roditelji", kažu iz CCI-a dodajući kako je ogromna podrška koju su danas iskazali građani Sarajeva najbolji argument za ugrađivanje ovog novog modela izbora direktora u Zakon o osnovnom obrazovanju.

Od ministra obrazovanja KS Safeta Keše dobili su pismeno obećanje da će Zakon i novi model izbora direktora biti predložen Vladi KS do 15 septembra.

"Nadamo se da će to obećanje biti ispunjeno. U suprotnom, najveću štetu će, zbog neispunjenih obećanja i niza drugih razloga, snositi upravo ministar Kešo i SDA", naglasili su u CCI-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: