Sastanak HDZ-a i SDA
0

Potpisati sporazum o posebnim odnosima Hrvatske i BiH

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor primila je danas izaslanstvo Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu s predsjednikom stranke Sulejmanom Tihićem, a na sastanku je, uz ostalo, dogovoreno kako će dvije stranke inicirati sklapanje sporazuma o posebnim odnosima između dviju država.

Predsjednici dvije stranke po završetku sastanka naglasili su kako žele osnažiti međusobnu saradnju te da su saglasni u punoj podršci ustavnoj reformi u BiH, koja će osigurati euroatlantsku perspektivu BiH, kao jedinstvene i funkcionalne države tri konstitutivna i jednakopravna naroda.

Tihić je istaknuo da bi sporazum o posebnim odnosima Republika Hrvatska trebala zaključiti s BiH, za razliku od sporazuma koji proizlaze iz Daytonskog sporazuma, po kojem sporazume sa susjednim državama sklapaju pojedini entiteti.

"Naše su zemlje upućene jedna na drugu i smatramo da naši odnosi zaslužuju poseban tretman", rekao je Tihić.

Pozdravio je to što će Republika Hrvatska u Preambulu Ustava unijeti bošnjačku nacionalnu manjinu, a premijerki Kosor zahvalio je na podršci ulasku BiH u NATO, posebno na njezinom lobiranju tokom NATO summita u Pragu.

Pozdravio je i inicijativu održavanja zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH te obznanio kako je premijerku Kosor pozvao da u junu prisustvuju obilježavanju godišnjice srebreničke tragedije.

Predsjednica HDZ-a premijerka Kosor izjavila je kako ju posebno raduje činjenica što se današnji susret dogodio upravo na dan kad je i službeno objavljen ulazak BiH u NATO-ov Akcijski plan za članstvo (MAP).

"Vjerujemo da će Hrvatska i kao članica EU na poseban način snažiti sve susjede u euroatlantskim integracijama", kazala je.

Čelnici HDZ-a i i SDA dogovorili su novi susret u Sarajevu u junu, kada će SDA obilježiti 20 godina postojanja.

Tihić nije htio komentirati nedavni govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Sarajevu, dodavši kako SDA "nema primjedbe na izjave koje idu u smjeru garancije suverenitetu BiH".

Naglasio je, međutim, kako je Republika Hrvatska pomagala susjednoj državi BiH. "I u vrijeme najgorih odnosa Hrvatske i BiH, stvari u BiH bile bi mnogo gore da nije bilo Hrvatske", rekao je Sulejman Tihić.

Podsjetio je pritom kako je Republika Hrvatska zbrinula mnoge izbjeglice iz BiH, te da su predsjednici dviju država Alija Izetbegović i Franjo Tuđman u julu 1995. godine u Splitu potpisali Sporazum o vojnoj suradnji dviju država, koji je omogućio završetak rata u BiH.