Značajna pomoć
30

Potpisani ugovori za izgradnju infrastrukture u povratničkim mjestima u Stocu

S. Š.
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je nekoliko značajnih ugovora sa predstavnicima Grada Stolac, Gradskog orkestra Stolac i Doma zdravlja - Uzinovići Stolac.

Sa gradonačelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem potpisan je ugovor o izgradnji vodovoda i kanalizacione mreže prema naselju Uzinovići. Projekat uključuje izgradnju moderne vodovodne i kanalizacione mreže koja će osigurati stabilno snabdijevanje vodom i efikasno odvođenje otpadnih voda.

Šarića kuća je centar kulturnih i umjetničkih događaja u Stocu i dobit će novi krov. Ova historijska građevina igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog naslijeđa grada.

Obnova kulturnih spomenika potiče osjećaj pripadnosti i kontinuiteta za povratnike te doprinosi razvoju kulturnog identiteta lokalne zajednice. Ugovor je, pored ministra Dizdara, potpisao i predsjednik Gradskog orkestra Stolac Džemal Tucaković.

Realizacija ugovora potpisanog sa v.d. direktoricom Doma zdravlja - Uzinovići Azrom Hasić uključuje temeljitu rekonstrukciju dijela objekta Doma zdravlja i nabavku neophodne medicinske opreme (RTG aparata). Ovaj Dom zdravlja pruža ključne zdravstvene usluge za hiljade povratnika u Stocu. Poboljšanje zdravstvenih usluga je od presudnog značaja za osiguranje kvaliteta života i dobrobiti povratnika, omogućujući im pristup neophodnoj medicinskoj njezi.

Projekti se realiziraju kroz javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, što potvrđuje posvećenost Ministarstva unapređenju infrastrukturnih uslova i podršci povratnicima.

"Potpisani ugovori su od velikog značaja za povratnike u Stocu. Naš cilj je omogućiti im pristojne uslove za život, pristup osnovnim uslugama i očuvanje kulturnog naslijeđa. Vjerujemo da će ovi projekti značajno doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice i osnažiti povratnike da grade bolju budućnost. Kroz izgradnju i obnovu infrastrukture, očuvanje kulturne baštine, te unapređenje zdravstvenih usluga, ovi projekti će donijeti dugoročne koristi za stanovnike Stoca, a posebno za povratnike koji su se vratili obnoviti svoje živote i zajednice", istakao je ministar Dizdar