Saradnja dvije zemlje
0

Potpisani ugovori o pravnoj pomoći između BiH i Alžira

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Ministar pravde BiH Bariša Čolak i ministar Demokratske Narodne Republike Alžir Tayeb Belaiz potpisali su danas u Alžiru ugovore o međunarodnoj pravnoj pomoći između dvije zemlje.

Ugovorima se reguliraju pravila postupanja pravosudnih organa i doprinosi pravnoj zaštiti građana i privrednih subjekata, što je posebno značajno ako se imaju u vidu migracije te ubrzana privredna i kulturna saradnja dviju zemalja.

Ministri su potpisali Ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovor o ekstradiciji i Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima između Bosne i Hercegovine i DNR Alžir, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ugovorom o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o ekstradiciji daje se poseban doprinos jačanju saradnje u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala.

S druge strane, Ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima regulira se pitanje pravne zaštite državljana dviju zemalja i saradnje sudskih organa u pružanju međusobne pravne pomoći u građanskim i privrednim stvarima, kao i u oblasti priznanja i izvršenja sudskih i arbitražnih odluka, a sve radi efikasnijeg ostvarivanja prava i interesa državljana, kao i unapređenja sveukupnih odnosa i saradnje između dvije države.

Ugovor stupa na snagu nakon ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH.