{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parafirani ugovori o ekstradiciji i pravnoj pomoći između BiH i Kine

F
30.9.2011. u 12:34
0
1
Parafirani ugovori o ekstradiciji i pravnoj pomoći između BiH i Kine
0
Parafirani ugovori o ekstradiciji i pravnoj pomoći između BiH i Kine
Ugovor o ekstradiciji i Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i trgovinskim stvarima između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine parafirani su u Pekingu, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Ugovorima se osiguravaju jednaka pravna zaštita i pristup sudovima na teritoriji dviju država te unapređuje proces izručivanja osoba traženih radi pokretanja krivičnog postupka ili izvršenja kazne.

Ugovorom o ekstradiciji određuju se krivična djela za koje je dozvoljena ekstradicija, diskrecioni razlozi za odbijanje, odbijanje ekstradicije svojih državljana, privremeno lišavanje slobode, predaja lica i dr.

Ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i trgovinskim stvarima predviđa se da građani jedne države uživaju jednaku pravnu zaštitu na teritoriji druge države i imaju pravo na pristup sudovima pod istim uslovima koji važe za građane druge države.

Ovim ugovorom određuje se da pravna pomoć obuhvata uručenje sudskih dokumenata, izvođenje dokaza i izvršenje sudskih i arbitražnih odluka te razmjenu informacija o zakonu.

Navedenim dokumentima u potpunosti se reguliše pravna saradnja u krivičnim, građanskim i trgovinskim stvarima a konačno potpisivanje uslijedit će nakon okončanja unutrašnjih zakonodavnih procedura dviju zemalja, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: