BiH
0

Parafirani ugovori o ekstradiciji i pravnoj pomoći između BiH i Kine

FENA
Ugovor o ekstradiciji i Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i trgovinskim stvarima između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine parafirani su u Pekingu, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ugovorima se osiguravaju jednaka pravna zaštita i pristup sudovima na teritoriji dviju država te unapređuje proces izručivanja osoba traženih radi pokretanja krivičnog postupka ili izvršenja kazne.

Ugovorom o ekstradiciji određuju se krivična djela za koje je dozvoljena ekstradicija, diskrecioni razlozi za odbijanje, odbijanje ekstradicije svojih državljana, privremeno lišavanje slobode, predaja lica i dr.

Ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i trgovinskim stvarima predviđa se da građani jedne države uživaju jednaku pravnu zaštitu na teritoriji druge države i imaju pravo na pristup sudovima pod istim uslovima koji važe za građane druge države.

Ovim ugovorom određuje se da pravna pomoć obuhvata uručenje sudskih dokumenata, izvođenje dokaza i izvršenje sudskih i arbitražnih odluka te razmjenu informacija o zakonu.

Navedenim dokumentima u potpunosti se reguliše pravna saradnja u krivičnim, građanskim i trgovinskim stvarima a konačno potpisivanje uslijedit će nakon okončanja unutrašnjih zakonodavnih procedura dviju zemalja, saopćeno je.