BiH
0

Potpisana Sarajevska deklaracija radi zaštite biodiverziteta na Mediteranu

FENA
Potpisivanjem Sarajevske deklaracije danas je završena trodnevna Međunarodna konferencija Mreže mediteranskih gradova za biodiverzitet (MEDIVERCITIES) pod nazivom "Od ekološkog urbanog planiranja do upravljanja biodiverzitetom u Mediteranu".

Organizator ovog značajnog međunarodnog skupa bilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji s francuskim gradom Montpellierom, u kome se nalazi sjedište Medivercities Sekretarijata, ICLEI - lokalnim vlastima za održivost i Sekretarijatom Konvencije Ujedinjenih nacija o biološkoj raznolikosti.

U radu ovog skupa učestvovalo je 30-ak međunarodnih učesnika i više od 30 predstavnika iz BiH - resornih entitetskih i kantonalnih ministarstava, predstavnika zaštićenih područja, fakulteta i drugih institucija koje se bave zaštitom okoliša.

Sarajevskom deklaracijom naglašen je značaj uloge lokalnih i regionalnih vlasti u održivom korištenju resursa i usluga biološke raznovrsnosti, te su precizirani dalji koraci članova Mreže u postizanju tog cilja.

Ovaj su dokument potpisali gradonačelnica francuskog grada Montpelliera Helene Mandroux i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović.

Gradonačelnica Helene Mandroux istaknula je da su sve zemlje Mediterana svjesne opasnosti različitih dešavanja u ovom području, a prvenstveno činjenice da dio flore i faune može trajno nestati.

"Kada je riječ o flori Mediterana, govorimo o oko 20.000 vrsta od kojih je 50 posto jedinstveno", rastu samo u ovom podneblju. Glavne stvari o kojima trebamo razgovarati u okviru Mreže jest očuvanje resursa i zaštita krajolika, te realizacija projekata za ishranu ili poljoprivredu, zelene površine ili vodu. Ovo trebamo raditi zbog budućih generacija, jer je Mediteran naše zajedničko dobro - kazala je ona.

Ministar Zlatko Petrović naglašava da u Mrežu ne može ući svaki grad ili institucija, već samo oni koji su već počeli da rade po ekološkim principima i aktima Mreže. Smatra da učešće u Mreži znači razmjenu znanja, projekata te pomoć u osiguranju finansijskih sredstava.

Potcrtao je da je Kanton Sarajevo već realizirao konkretne projekte na očuvanju i zaštiti okoliša, a kao primjer naveo tek usvojeni Zakon o zaštiti Trebevića.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić ističe da je BiH ratificirala Konvenciju o zaštiti biodiverziteta 2002. godine te ocijenila da će Mreža na lokalnom nivou lakše provoditi sve akcije s višeg nivoa vlasti. Nada se da će se mreža u budućnosti širiti novim članicama te ocijenila da je to naša zajednička budućnost.

Oliver Hillel iz Evropskog sekretarijata Konvencije za zaštitu biodiverziteta naglašava da su na ovom trodnevnom skupu dogovoreni identitet, mehanizmi i misija Mreže, te da će njene buduće aktivnosti biti fokusirane na lokalnom nivou, a na temelju Deklaracije o zaštiti biodiverziteta i oblasti Mediterana.

Mrežu čine gradovi iz više od deset zemalja Evrope, a sjedište joj je u Montpellieru.