"BioBlitz Bentbaša 2019"
190

Profesionalni biolozi i studenti istraživali biodiverzitet u zaštićenom pejzažu Bentbaša

E. Lj.
U okviru projekta "Inventarizacija i popularizacija prirodnih vrijednosti na području Zaštićenog pejzaža Bentbaša" Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG u saradnji sa Udruženjem studenata biologije u BiH realizovalo je drugi BioBlitz istraživački događaj u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo.

Osim članova Udruženja BIO.LOG ovo istraživanje je okupilo stručnjake i članove Herpetološkog udruženja Atra, Udruženja studenata biologije u BiH i Udruženja Genofond. Istraživanju su se također pridružili i učenici Pete gimnazije iz Sarajeva.

Nakon prvog BioBlizta u Bosni i Hercegovini kojeg je Udruženje BIO.LOG organizvalo u maju ove godine na Trebeviću, a koji je privukao veliku pažnju i okupio više od 70 učesnika i deset udruženja i organizacija, ne samo iz BiH, nego i drugih zemalja, 13. i 14. septembra organizovan je i drugi BioBlitz istraživački događaj na Bentbaši, "najmlađem" od pet zaštićenih područja u Kantonu Sarajevo. Ovom prilikom su istraživane biljke, rakovi, različite grupe insekata (dnevni i noćni leptiri, tvrdokrilci, vilini konjici, skakavci, pčele i mravi), vodozemci, gmizavci, ptice i slijepi miševi koji žive u ovom zaštićenom području. Za istraživanje je bio predviđen period od 24 sata pri čemu je istraživanje organizovano u najpovoljnijem periodu koji je specifičan za svaku grupu organizama, npr. istraživanje biljaka je realizovano tokom cijelog dana, dnevni leptiri i pčele su istraživani tokom sunčanog dijela dana, dok su istraživanja noćnih leptira i slijepih miševa urađena u večernjim i noćnim satima.

U subotu, 14. septembra, od 10 do 14 sati, u Aleji ambasadora na Bentbaši organizovana je prezentacija rezultata istraživanja tokom koje je omogućeno posjetiocima da upoznaju živi svijet jednog od omiljenih sarajevskih izletišta, kao i da se upoznaju sa aktivnostima udruženja koja su učestvovala u realizaciji ovog istraživanja. Uz ugodno druženje u prirodi sa stručnjacima iz različitih oblasti bioloških nauka, građani su imali priliku istraživati i upoznati svijet biljaka, insekata, vodozemaca, gmizavaca, ptica, slijepih miševa i drugih organizama koji nastanjuju ovo zaštićeno područje.

Tokom istraživanja registrovano je gotovo 300 vrsta, dok će znatan dio prikupljenih uzoraka tek biti obrađen u laboratorijama, tako da će konačni broj vrsta biti znatno veći. Neke od ovih vrsta su po prvi put pronađene na ovom području, a među njima se nalazi i veći broj endemičnih, ugroženih i zaštićenih vrsta.

BioBlitz predstavlja novi način istraživanja biološke raznovrsnosti uz uključivanje javnosti i približavanje nauke široj zajednici. Prvi BioBlitz organizovan je u Sjedinjenim Američkim Državama devedesetih godina prošlog vijeka i od tada ovaj koncept istraživanja postaje sve popularniji. Danas postoji veliki broj manifestacija ovog tipa koje se svake godine održavaju širom svijeta.

BioBlitz istraživanje predstavlja kratki period intenzivnog biološkog istraživanja u kojem stručnjaci za biološku raznovrsnost, profesionalni biolozi i amateri, ekolozi i prirodnjaci uz pomoć građana, zajedničkim snagama nastoje na nekom području u ograničenom vremenskom intervalu registrovati što veći broj vrsta koje tu žive. Specifičnost BioBlitz istraživanja je otvorenost i uključivanje javnosti u naučna istraživanja sa ciljem približavanja nauke ljudima i upoznavanja javnosti sa značajem koji naučna istraživanja i zaštita biološke raznovrsnosti imaju za sve nas. BioBlitz ne predstavlja kompletno i detaljno naučno istraživanje biodiverziteta nekog područja, ali može značajno pomoći u njegovom boljem poznavanju, kao i u otkrivanju novih vrsta. Podaci o zabilježenim vrstama mogu se koristiti za kartiranje distribucije pojedinih vrsta, procjenu ekološkog stanja područja koje se istražuje, te služiti uspostavi kvalitetnijeg sistema upravljanja i održivog razvoja područja.

Uz značajan naučni doprinos, BioBlitz istovremeno omogućava i zabavnu saradnju naučnika i istraživača sa posjetiocima i građanima pri čemu lokalna zajednica ima priliku učestvovati naučnim istraživanjima. Cilj je otvoriti dijalog između naučnika i javnosti, graditi povjerenje i ojačati interes javnosti za nauku i naučna istraživanja. BioBlitz ruši barijere koje često postoje između naučnika i građana, pokazujući na koji način se svi mi možemo uključiti u naučna istraživanja, bez obzira na nivo biološkog znanja koji posjedujemo.

Projekt "Inventarizacija i popularizacija prirodnih vrijednosti na području Zaštićenog pejzaža Bentbaša" Udruženje BIO.LOG realizuje u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.