Ministarstvo za ljudska prava
0

Potpisan ugovor vrijedan 38.000 dolara

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i direktorica Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) za Ukrajinu, Bugarsku i BiH Nuzhat Ehsan potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju vrijedan 38.081 američki dolar.

Ovim memorandumom obuhvaćene su tri oblasti i to razvoj strategija za poboljšanje statusa žena žrtava rata u BiH, razvoj socijalne politike za osobe starije dobi i unapređenje provedbe Akcionog plana Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH intenzivno radi na jačanju kapaciteta koji će doprinijeti boljem statusu ugroženih kategorija stanovništva, posebno žena žrtava rata, starih osoba i u tim aktivnostima već kontinuirano imamo podršku UNFPA", kazao je ministar Halilović.

On je inicirao proširivanje saradnje Ministarstva i ove UN-ove agencije u provođenju međunarodnih konvencija koje se odnose na osobe s invaliditetom.

Ehsan je istaknula dobru saradnju s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i dodala da su u potpunosti kompatibilni programi pomoći najugroženijim kategorijama UNFPA i ovog ministarstva.