Još nisu u funkciji
12

Potpisan ugovor s Verlabom za verifikaciju 100 respiratora Srebrene maline

G. M.
Jedan od respiratora koje je kupila Vlada FBiH
Jedan od respiratora koje je kupila Vlada FBiH
Federalna uprava civilne zaštite danas je potpisala novi ugovor s kompanijom Verlab za verifikaciju 100 respiratora koje je prošle godine uvezla kompanija Srebrena malina.

Ugovor je potpisan nakon ponovljenog tendera, koji je raspisan nakon što je prvi ugovor istekao.

Podsjetimo da je 80 respiratora u BiH stiglo u aprilu prošle godine, a preostalih 20 je dopremljeno naknadno. Skoro svi respiratori u međuvremenu su podijeljeni zdravstvenim ustanovama, ali nijedan nije u funkciji jer nije proveden proces verifikacije.

"Federalna uprava civilne zaštite okončala je postupak javne nabavke za usluge zakonske verifikacije ventilatora ACM 812 A proizvođača Beijing Aerospace Changfeng. U skladu sa Odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuđača danas je zaključen ugovor o pružanju usluga sa verifikacionim laboratorijem Verlab", rečeno je za Klix.ba iz FUCZ-a.

Verlab se jedini javio na tender, a ugovor je potpisan nakon isteka žalbenog roka.

Podsjetimo, u međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Svi optuženi u predmetu "Respiratori" - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina, 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.