{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor o finansiranju rekonstrukcije Jevrejskog groblja

F
5.10.2011. u 17:26
0
2
Potpisan ugovor o finansiranju rekonstrukcije Jevrejskog groblja
0
Potpisan ugovor o finansiranju rekonstrukcije Jevrejskog groblja
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ambasada SR Njemačke u BiH potpisale su danas u Sarajevu Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju projekta "Izvođenje radova konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu".
"Ovo je veoma važan projekt za Komisiju, Jevrejsku zajednicu i za kulturno naslijeđe BiH. Mi imamo izvanrednu saradnju s njemačkom ambasadom koja je prije ovog projekta finansijski pomagala rekonstrukciju Crkve "Svetog trojstva" u Vozući i džamije u Ljubuškom", izjavila je Mirela Mulalić-Handan, izvršna funkcionerka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Federalno ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke putem svoje ambasade u BiH dalo je donaciju od 28.000 eura Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH za realizaciju ovog projekta.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz rekla je da joj je veliko zadovoljstvo da je potpisan ovaj ugovor.

"Jevrejsko groblje u Sarajevu je poslije praškog najstarije jevrejsko groblje u Evropi, što ga čini spomenikom od velike važnosti za BiH. Sarajevo i BiH ima bogatstvo različitih nacija i vjera čije mateijalno naslijeđe zaslužuje da se njeguje", istakla je ambasadorica Knotz.

Zbog svoje specifičnosti i vrijednosti, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2004. godine Grobljansku cjelinu - Jevrejsko groblje u Sarajevu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: