Ambasador SAD izdvojio 70.500 KM
0

Počela restauracija pravoslavne i katoličke crkve u Blagaju

FENA
Katolička crkva Presvetog Trojstva u Blagaju
Katolička crkva Presvetog Trojstva u Blagaju
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je uz pomoć donacije Specijalnog fonda ambasadora Sjedinjenih Američkih Država za očuvanje naslijeđa u iznosu od 70.500 dolara, počela implementaciju projekta restauracije srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara.

Uz donaciju, sredstva u iznosu od 25.000 KM za restauraciju srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog obezbijeđena su od vlasnika objekta Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, Srpske pravoslavne crkvene opštine Blagajske.

Sufinansiranje je osigurano i iz sredstava Fonda za povratak u BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Navedeno učešće je okvirno, a stvarna vrijednost će se utvrditi na temelju ugovora o građenju sa odabranim izvođačem radova.

Restauracija pravoslavne i katoličke crkve u Blagaju, koja bi se trebala finalizirati do septembra 2012. godine, podrazumijeva izvođenje radova konzervacije na objektu srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog s ciljem potpune konstruktivne obnove (rekonstrukcija nedostajućih elemenata i restauracija postojećih oštećenih struktura), izvođenje radova malterisanja unutrašnjih i vanjskih fasada uz polaganje električnih instalacija na objektu katoličke crkve Presvetog Trojstva.

Izvođenje navedenih radova će direktno pomoći obnovu objekata srpske pravoslavne i katoličke crkve u Blagaju, i doprinijeti obnovi naslijeđa Blagaja i BiH koje ostaje generacijama mladih bez obzira na njihovu pripadnost određenoj religijskog ili etničkoj zajednici.

Pored toga, restauracija i obnova pravoslavne i katoličke crkve doprinosi boljoj turističkoj prezentaciji i ponudi Blagaja, te time pomaže i njegovu ekonomiju.

U ovaj projekat su, pored Ambasade SAD-a u Sarajevu i nadležne službe zaštite Federacije BiH, Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, uključeni i vlasnik objekta srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska, Srpska pravoslavna crkvena opština Blagajska, i vlasnik objekta katoličke crkve Presvetog Trojstva Mostarsko-duvanjska biskupija, Župa Presvetog Trojstva.

Implementacija ovog projekta nastavak je uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ambasade SAD-a u BiH.

Putem Specijalnog fonda ambasadora SAD-a za očuvanje naslijeđa, podržani su brojni projekti, uključujući i konzervaciju i restauraciju glavne kapije i desetke starih nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Sarajevu, čišćenje i registracija ostataka Ferhadija džamije u Banjoj Luci, čišćenje i zaštita od daljnjeg propadanja Crkve sv. Nikole u Trijebnju-Stolac, Crkve sv. Petra i Pavla u Ošanićima-Stolac, rehabilitacija Aladža džamije u Foči, most na Plandištu kod Sarajeva, Šeranića kuća u Banjoj Luci.

Ovaj projekt obnove je od izuzetnog značaja za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu i njen identitet, ali i sa aspekta implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, navodi se u saopćenju.