BiH
0

Potpisan ugovor o doniranju 2,3 miliona eura Sudu i Tužilaštvu BiH

FENA
Predstavnici Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH i Ured registrara Suda i Tužilaštva BiH potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o doniranju 2,3 miliona eura koje je Evropska unija osigurala za bh. sektor pravosuđa.

Ova sredstva su putem Ureda registrara namijenjena za podršku u radu Odjela za ratne zločine i Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda i Tužilaštva BiH.

Donacija predstavlja ispunjenje obećanja EU datog na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u martu prošle godine. Dosad je EU donirala više od tri miliona eura za ovaj projekt.

Registrar za Sud BiH Biljana Potparić-Lipa izjavila je nakon ceremonije potpisivanja kako je i ovom donacijom EC pokazala spremnost da podrži rad Suda i Tužilaštva BiH.

Na ovaj način, kako je naglasila,osiguravaju se uvjeti da BiH, na kraju prijelaznog perioda 2009. godine, u potpunosti preuzme odgovornost za finansiranje i administraciju pravosudnih insitutucija na nivou države.

Šef Delegacije EC u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas ustvrdio je da je vladavina prava jedan od ključni prioriteta u procesu evropskih integracija.

To uključuje, kako je kazao, stvaranje efikasnih i odgovornih pravosudnih institucija, te punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Napomenuvši kako mira nema bez pravde, Kourkoulas je izrazio uvjerenje da će Sud i Tužilaštvo BiH svojim djelovanjem doprinijeti stabilnosti i normalnim uvjetima života u BiH.

EU je, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, prepoznala značaj pravosudnog sektora, zbog čega podržava njegov razvoj. Samo je EU dosad utrošila 36 miliona eura na reformu pravosuđa u BiH.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac BiH Marinko Jurčević zahvalili su EC na ovoj donaciji, kao i dosadašnjoj podršci ovim bh. pravosudnim institucijama.

Najavili su da će donacija od 2,3 miliona eura biti iskorištena na najbolji način, odnosno za jačanje Suda i Tužilaštva BiH koji će na taj način opravdati svrhu svog osnivanja.

Registrar za Tužilaštvo BiH David Schwendimman kazao je da je pomoć EC i cijele međunarodne zajednice sektoru pravosuđa u BiH zapravo ulaganje u jednog značajnog i vrijednog partnera Evrope, ali i u stabilnost regiona i cijelog evropskog prostora.