BiH
18

Potpisan sporazum o vojnoj i finansijskoj saradnji BiH i Turske

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić, u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potpisao je danas u Sarajevu Sporazum o vojnoj i finansijskoj saradnji i Implementacijski protokol o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Potpisivanju Sporazuma i Implementacijskog protokola prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i zamjenik turskog vojnog atašea u BiH major Musa Saglik sa saradnicima.

Republika Turska već niz godina pruža značajnu podršku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u cilju unapređenja operabilnosti OS BiH, a u 2014. godini odvojila je oko 354.000 eura (1.000.000 TL), potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Od spomenutog iznosa 290.000 eura (820.000 TL) bit će na raspolaganju za kupovinu roba i usluga od turskih preduzeća, prvenstveno turskih preduzeća namjenske industrije.    

Sporazumom su definirani načini i modaliteti saradnje i pomoći u oblasti odbrane koju Republika Turska kontinuirano osigurava Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine od njihovog formiranja pa do sada.

Potpisani sporazum od strane ministra odbrane BiH Osmića bit će proslijeđen diplomatskim putem u Tursku, te će ga u ime Vlade Republike Turske potpisati turski ministar odbrane Ismet Yilmaz.

Turski ambasador Erginay kazao je da će imati priliku već od sljedeće godine da realizuju ovlasti koje su u okviru ovog Sporazuma.

"Sporazum je taj koji će nam proširiti puteve saradnje u odbranbenom smislu ali i svim drugim oblastima. Tako da ćemo imati puno više mogućnosti da uspostavljamo i razvijamo saradnju koja postoji između dvije zemlje", pojasnio je Erginay.

Ministar Osmić je kazao da današnja donacija nije jedina kao ni jedini oblik saradnje BiH i Turske. Kako je kazao, od Predsjedništva BiH su dobili i mogućnost da prije i zvanične ratifikacije ovog sporazuma mogu krenuti u realizaciju.