BiH
0

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između BiH i Grčke

FENA
Ministri odbrane BiH i Grčke Selmo Cikotić i Evangelos Vassilios Meimarakis potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnju u oblasti odbrane između Vlade Republike Grčke i Vijeća ministara BiH.

Kako je nakon svečanog potpisivanja izjavio ministar Cikotić, ovo predstavlja značajan događaj koji će dovesti do kvalitetno nove saradnje između dva ministarstva, koja su i do sada imala potpisane planove o vojnoj saradnji.

Cikotić je naveo da je u BiH prisutno više oblika pomoći grčkih oružanih snaga u vezi s reformom odbrane i drugih sigurnosno-političkih pitanja, uključujući podršku evroatlantskom putu BiH.

BiH od Grčke ima pomoć u školovanju oficira i njihov broj se svake godine povećava, a Grčka također pomaže BiH u međunarodnom fondu za zbrinjavanje viška vojnog personala.

Planovi vojne saradnje za 2008. predviđali su devet aktivnosti u Grčkoj i pet u BiH, ali Cikotić nakon današnjih razgovora s grčkom delegacijom očekuje da se taj broj nešto poveća.

  • Imamo osnova da vjerujemo da će postojaća saradnja biti sve intenzivnija i kvalitetnija, kazao je ministar odbrane BiH.

Cikotić je posebno naglasio važnost grčke podrške u različitim vidovima regionalne saradnje, koja je najočiglednija bila u realizaciji punopravnog članstva BiH u Forumu ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope, te na ispunjavanju programa obaveznih aktivnosti koje BiH mora realizirati kao članica Partnerstva za mir čime bi stekla uvjete za punopravno članstvo u NATO-u.

  • Time će se riješiti mnoga otvorena pitanja i stvoriti uvjeti za progres koji će BiH učiniti kredibilnim partnerom, rekao je Cikotić.

Grčki ministar Meimarakis je također ocijenio da sporazum koji je potpisan danas stvara novi temelj za saradnju između dva ministarstva u mnogim aspektima.

On se nada da će BiH brzo ispuniti potrebne uvjete i postati punopravna članica NATO-a, pri čemu ima punu podršku Grčke na evroatlantskom putu.

Meimarakis je naveo da je na razgovorima s ministrom Cikotićem bilo riječi u sigurnosanoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, pri čemu dvije zemlje dijele istu viziju sigurnosti i saradnje na Balkanu.

Razgovarano je i o Kosovu, a Meimarakis je naglasio da Grčka ima direktne interese za izbalansirano rješenje kosovskog pitanja koje bi ojačalo mir i sigurnost u regionu te bilo prihvatljivo za sve.

Upitan da li to znači da će njegova zemlja priznati nezavisnost Kosova ako to učine druge članice NATO-a i Evropske unije, Meimarakis je rekao da njegova zemlja vjeruje da rješenje treba biti rezultat razgovora a ne nametanja odozgo te da Grčka podržava dijalog da bi se kompromisom našlo održivo rješenje.

Grčki ministar odbrane Meimarakis pozvao je ministra Cikotića da posjeti Grčku kada mu to mogućnosti budu dozvoljavale.