BiH
0

Potpisan Sporazum o saradnji parlamenta Srbije i RS-a

FENA
U Banjoj Luci je danas u prisustvu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i najviših predstavnika vlasti Republike Srpske potpisan Protokol o saradnji skupština RS-a i Srbije uz poziv i drugim parlamentima u regionu da se pridruže potpisivanju ovakvih dokumenata u cilju razvijanja dalje saradnje.

Srbijanski predsjednik pozdravio je potpisivanje ovog sporazuma ističući da je to prilika da predstavnici građana, svih nacionalih zajednica, oba parlamenta zajednički rade na podizanju kapaciteta oba parlamenta i državnih institucija kako bi se ostvario zajednički cilj - stabilno i prosperitetno demokratsko društvo koje ima evropsku perspektivu.

Tadić je rekao da ima još mogo toga što treba zajednički da bude urađeno, posebno u oblasti privrede, ponovivši da je dogovoreno da se ide u proces integracije dviju elektroprivreda.

„Mi želimo povezivanje i nudimo najveću moguću regionalnu saradnju i želimo kroz institucionalnu saradnju da osiguramo prosperitet za sve naše građane“, rekao je Tadić.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je novinarima nakon potpisivanja da ovaj Protokol predstavlja nastavak saradnje dvaju parlamenata, a u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama RS-a i Srbije. Ovim dokumentom predviđeno je da radna tijela dvaju parlamenta sarađuju i da imaju sastanke jednom godišnje oko 13 oblasti, među kojima su obrazovanje, reforma penzionog osiguranja, ekonomska saradnja i evropske integracije.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Oliver Dulić kazao je da ovaj protokol omogućava da se parlamenti više bave pitanjima bitnim za građene jer samo to može doprinijeti da ovaj region, kako je naveo, bude mjesto zadovoljnih ljudi, kao i da ovo treba da bude model kako institucije u regionu treba da sarađuju na čemu Srbija insistira.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i premijer RS-a Milorad Dodik izrazili su zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Protokola o sardanji dvaju parlamena, te istakli da ovo pokazuje da živi Sporazum o specijalnim i paralenim odnosima RS-a i Srbije.

Kuzmanović je kazao da su nam potrebni mostovi saradnje ne samo prema Srbiji, već i sa drugim državama koje RS „prihvataju kao državotvornu jedinicu, koja nikada neće biti remetilački fakrot“.

Dodik je rekao da je Sporazumom o specijlanim vezama RS-a i Srbije intenzivirana saradnja, koja se sada odnosi i na parlamentarnu sardanju.

Protokolom je predviđeno da skupštinske službe utvrde planove saradnje i boravka stručnih radnika u jednom i drugom parlamentu te da se rukovodstva skupština sastaju najmanje dva puta godišnje kako bi analizirala potpisani protokol.

Tadić i Dulić danas prisustvuju i proslavi koja se u Banjoj Luci održava povodom proslave Dana RS-a.