{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o saradnji Kantona Sarajevo i italijanske regije Friuli Venezia Giulia

F
8.11.2007. u 15:09
0
0
Potpisan sporazum o saradnji Kantona Sarajevo i italijanske regije Friuli Venezia Giulia
0
Potpisan sporazum o saradnji Kantona Sarajevo i italijanske regije Friuli Venezia Giulia
Riccardo Illy, predsjednik Skupštine evropskih regija, koji je ujedno i predsjednik regije Friuli Venezia Giulia, predsjedavajući Skupštine Denis Zvizdić i premijer KS Samir Silajdžić potpisali su danas u Udinama Sporazum o saradnji KS i italijanske regije Friuli Venezia Giulia iz ekonomije, iz ekologije, socio-zdravstvene zaštite, edukacije i kulture.
Saradnja podrazumijeva i institucionalne kontakte u svrhu jačanja procesa integracija evropskih teritorija, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

U sedamneaest članova ovog sporazuma pobliže je definirana svaka oblast saradnje koja će tretirat razvoj ljudskih resursa, podršku naučnim istraživanjima i inovacijama, okoliš i javne usluge od regionalnog značaja.

Važnost Sporazuma za nas se pogotovo ogleda u otvaranju novih mogućnosti da s regijom Friuli Venezia Giulia pokušamo doći do evropskih fondova neophodnih za razvoj svih ovih oblasti.

Riccardo Illy je naglasio da je ovaj sporazum još jedan način podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ulaska u evropske integracije i potcrtao potrebu da se svi članovi Evropske unije trebaju još više truditi da zemlje ovog dijela Evrope što prije postanu i zvanični dio porodice evropskih država.

Regija Friuli Venezia Giulia nam je ustupila dio svojih prostorija u Briselu, gdje danas Kanton Sarajevo ima svoj zvanični ured, što predstavlja još jednu veliku podršku razvoju i promociji Kantona Sarajeva.

U Udinama se istodobno održava i Generalna skupština evropskih regija na kojoj pored delegacija iz regija čitave Evrope učestvuje i delegacija Kantona Sarajevo.

Trodnevno zasjedanje od 7. do 10. novembra većim djelom bit će posvećeno temi "Identitet- Regioni kao građevinski blokovi za Evropu", gdje će biti upriličene javne diskusije o regionima i evropskim identitetima.

Za kraj zasjedanja predviđeno je usvajanje "završne deklaracije” i obraćanje predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: