BiH
0

Potpisan sporazum o saradnji Kantona Sarajevo i italijanske regije Friuli Venezia Giulia

FENA
Riccardo Illy, predsjednik Skupštine evropskih regija, koji je ujedno i predsjednik regije Friuli Venezia Giulia, predsjedavajući Skupštine Denis Zvizdić i premijer KS Samir Silajdžić potpisali su danas u Udinama Sporazum o saradnji KS i italijanske regije Friuli Venezia Giulia iz ekonomije, iz ekologije, socio-zdravstvene zaštite, edukacije i kulture.

Saradnja podrazumijeva i institucionalne kontakte u svrhu jačanja procesa integracija evropskih teritorija, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

U sedamneaest članova ovog sporazuma pobliže je definirana svaka oblast saradnje koja će tretirat razvoj ljudskih resursa, podršku naučnim istraživanjima i inovacijama, okoliš i javne usluge od regionalnog značaja.

Važnost Sporazuma za nas se pogotovo ogleda u otvaranju novih mogućnosti da s regijom Friuli Venezia Giulia pokušamo doći do evropskih fondova neophodnih za razvoj svih ovih oblasti.

Riccardo Illy je naglasio da je ovaj sporazum još jedan način podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ulaska u evropske integracije i potcrtao potrebu da se svi članovi Evropske unije trebaju još više truditi da zemlje ovog dijela Evrope što prije postanu i zvanični dio porodice evropskih država.

Regija Friuli Venezia Giulia nam je ustupila dio svojih prostorija u Briselu, gdje danas Kanton Sarajevo ima svoj zvanični ured, što predstavlja još jednu veliku podršku razvoju i promociji Kantona Sarajeva.

U Udinama se istodobno održava i Generalna skupština evropskih regija na kojoj pored delegacija iz regija čitave Evrope učestvuje i delegacija Kantona Sarajevo.

Trodnevno zasjedanje od 7. do 10. novembra većim djelom bit će posvećeno temi "Identitet- Regioni kao građevinski blokovi za Evropu", gdje će biti upriličene javne diskusije o regionima i evropskim identitetima.

Za kraj zasjedanja predviđeno je usvajanje "završne deklaracije” i obraćanje predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa.