BiH
0

Potpisan sporazum o saradnji između Vlade SBK i EP-a

FENA
Travnik (Foto: Klix.ba)
Travnik (Foto: Klix.ba)
Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i predsjednik Evropskog pokreta (EP) u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo potpisali su danas u Travniku Sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija.

"Potpisivanjem sporazuma dobili smo značajnog partnera za evropski put i želja nam je da uđemo na vrijeme u procedure i spremanje kapaciteta Srednjobosanskog kantona za put prema evroatlantskim integracijama", rekao je za Radio TNT premijer Lendo.

Na ovaj način, nastavljaju se aktivnosti Evropskog pokreta usmjerene ka stvaranju i jačanju "Evropskog partnerstva" i proevropskog lobija u BiH s državnim, entitetskim, kantonalnim i lokalnim predstavnicima vlasti.

"Svako će na svojim leđima iznijeti dio tereta procesa evropskih integracija, ovaj sporazum je novo poglavlje i za nas i za SBK, učinit ćemo sve da naše partnere promoviramo na najbolji način i podržimo u procesu evropskih integracija", rekao je Praštalo.

Prvi put ove godine Evropski pokret u BiH dodjeljuje, u povodu "Dana Evrope", priznanje "Evropski kanton".

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja je upravo Srednjobosanski kanton koji je i pokrovitelj "Dana Evrope" u BiH, koji će biti obilježeni u Vitezu 8. maja.