{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Sporazum o saradnji Fakulteta političkih nauka i medija

F
18.1.2008. u 12:42
0
0
Potpisan Sporazum o saradnji Fakulteta političkih nauka i medija
0
Potpisan Sporazum o saradnji Fakulteta političkih nauka i medija
Fakultet političkih nauka u Sarajevu potpisao je danas s predstavnicima 22 medijske kuće iz BiH Sporazum o saradnji u domenu novinarske prakse. Riječ je o prvom sporazumu ovakve vrste koji ovaj fakultet potpisuje s printanim i elektronskim medijima u našoj zemlju o praktičnoj edukaciji studenata žurnalistike.
Dekan FPN-a prof. dr. Mirko Pejanović napomenuo je na prigodnoj ceremoniji da važan segment u osposobljavanju za poziv žurnaliste čini praksa, a ovaj sporazum upravo uspostavlja valjan sistem praktične edukacije.

"FPN, koji ima tradiciju u obrazovanju za poziv novinara, svake godine dobija nove generacije. Ove skupine mladih ljudi predstavljaju rasadnik za novinarsku profesiju", kazao je prof. Pejanović.

On očekuje da ovaj sporazum pomogne u podizanju kvaliteta edukacije studenata žurnalistike, kao i ljudskih resursa u sferi oblikovanja aktivnog građanskog mnijenja.

Šef Odsjeka za žurnalistiku Šemso Tucaković naveo je da je u dosadašnjoj fazi studiranja žurnalistike akcent bio na sticanju teorijskih znanja. Tek posljednjih godina razvijaju se praktična znanja i usklađuju teoriju i praksu.

"Ovo je prvi korak za 35 godina FPN-a da institucionaliziramo saradnju s medijima", ističe Tucaković, uz napomenu da studij žurnalistike na FPN-u predstavlja najstariji studij ove vrste na prostoru jugoistočne Evrope.

Za tri i po decenije na Odsjeku za žurnalistiku diplome je steklo 1.500 novinara i drugih uposlenika javne riječi, a danas ovaj studij pohađa 1.300 studenata.

U okviru procesa reforme visokog obrazovanja na principima bolonjskog procesa, menadžment FPN-a je inicirao projekt opremanja više sala za praktičnu nastavu na ovom fakultetu.

Uz finansijsku podšku Federalnog i Kantonalnog ministarstva obrazovanja studenti bi trebali već od iduće školske godine imati salu za printane i salu za elekotronske medije s najsavremenijom opremom, najavljeno je danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: