{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o jačanju javnih institucija u BiH

F
10.11.2011. u 16:12
0
1
Potpisan sporazum o jačanju javnih institucija u BiH
0
Potpisan sporazum o jačanju javnih institucija u BiH
Semiha Borovac
Koordinatorica Ureda koordinatora za reformu javne uprave Semiha Borovac i regionalna direktorica Njemačkog društva za međunarodnju suradnju (GIZ) Jutta Zinnel potpisale su danas Sporazum o implementaciji Programa jačanja javnih institucija.
Cilj Programa je primjena mehanizama i instrumenata za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta usluga u javnim institucijama. Program će se, u početku, pored Ureda koordinatora za reformu javne uprave, koncentrirati na četiri državne institucije: Centralnu banku BiH, Agenciju za statistiku BiH, Agenciju za javne nabavke BiH i Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Implementacija će, po najavama, trajati do 2020., a samo za prvu, trogodišnju fazu, bit će izdvojeno 5,7 miliona eura. Ukupna vrijednost Programa je 10 miliona eura.

"Korisnici usluga kao ni Ured koordinatora neće dobiti novac direktno već će on biti pretočen u tehničku i stručnu pomoć koja će biti realizirana putem GIZ-a", kazala je Borovac.

Regionalna direktorica GIZ-a Jutta Zinnel ukazala je na značaj ovog programa, a u skladu s evroatlantskim integracijama BiH.

"Program je poseban i zbog izuzetne prilike korištenja efekata sinergije između institucija. GIZ se nada da ćemo putem ovog programa postići ne samo jačanje pojedinačnih institucija nego i poboljšanje suradnje kako među institucijama na državnom nivou, tako i suradnju državnih i entitetskih institucija, uključujući Brčko Distrikt", istakla je Zinnel.

Ured koordinatora će na godišnjem nivou izvještavati Vijeće ministara BiH o implementaciji Programa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: